Domokos László

Együttműködés a pénzügyi tudatosság és egészséges táplálkozás jegyében

2022-06-17 17:19
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanévzáró ünnepsége keretében beszéltem arról, hogy a hazai gazdaság szempontjából alapvető fontosságú a mezőgazdasági szektorban dolgozó felelős pénzügyi döntéseket hozó, képzett szakemberek megléte, akik ismereteikkel, tapasztalataikkal, hivatásuk és a közjó iránti elköteleződésükkel és felelősségérzetükkel járulhatnak majd hozzá az agrárium fejlődéséhez.
Az Állami Számvevőszék kiemelt figyelmet fordít a tudományos kapcsolatok ápolására, amelynek következő állomása, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel aláírt együttműködési megállapodás, amelyet Dr. Gyuricza Csabával, a MATE rektorával írtam alá az Egyetem ünnepélyes tanévzáró eseményének keretében.
 
Az imént aláírt együttműködési megállapodás célja, hogy az ÁSZ és a MATE szilárd szakmai-tudományos alapon álló, a tradíciókat a modern kor megoldásaival ötvöző tevékenységükkel szolgálják a jövő nemzedékek iránti felelősségvállalás és a közjó előmozdítását. De vajon milyen területeken, milyen módon és milyen célokkal tud együttműködni a két intézmény?
 
Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőr szervezete. Küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel és széleskörű tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységével előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, és hozzájáruljon a „jól irányított államhoz”. Az ÁSZ javaslataival és következtetéseivel tehát a közpénzek szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását segíti elő.
 
MATE alairas
 
Az ÁSZ munkája azonban kizárólag abban az esetben tud az egész társadalom számára hasznossá válni, ha tevékenységét nagyfokú szakmai-tudományos elismertség is övezi. Éppen ezért az ÁSZ megalapítása óta kiemelt figyelmet szentel a tudományos együttműködéseknek, amelyeknek célja, hogy hozzájáruljanak az ÁSZ tevékenységének széles körű hasznosulásához, valamint egy társadalmi szintű szakmai-tudományos párbeszéd kialakulásához.
 
Az ÁSZ és a MATE közös célja, hogy a számvevőszéki szakértők tudását, tapasztalatait, valamint az egyetem képzési-tudományos hátterét, támogatását hasznosítva működjenek együtt a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának javítása, fejlesztése, valamint az integritás értékeinek erősítése érdekében.
 
Szintén az együttműködés részét képezi a pénzügyi tudatosság fejlesztése, amely az ÁSZ társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területe. Örömteli és rendkívül pozitív előrelépésnek gondolom, hogy a MATE-val való közös munka révén lehetőség nyílik majd olyan témák mélyebb feltérképezésére is, mint a hatékony élelmiszerfelhasználás, illetve annak kapcsolata az egészséges táplálkozással, valamint a gondos gazda személetének formálása.
 
Meggyőződésem, hogy az együttműködésünk keretében meghatározott célkitűzések a közjót szolgálják majd, a közösen elért eredmények pedig hozzájárulnak a közpénzekkel, közvagyonnal való törvényes és hatékony gazdálkodáshoz, pozitív folyamatokat elindítva az agrárszektorban is.