Domokos László

Elemzési tapasztalataival támogatja az ÁSZ a Kórházparancsnokokat

2020-04-06 09:00
A veszélyhelyzet időszakában kiemelten fontos a kórházak szabályos, átlátható és hatékony működése. Ennek érdekében az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai összegzésével, illetve konzultációs lehetőséggel támogatja a kórházak segítésére kinevezett kórházparancsnokokat. Minderről Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke levélben tájékoztatta Pintér Sándor belügyminisztert, Benkő Tibor, honvédelmi minisztert és Halmosi Zsolt országos kórházparancsnokot.
Az elmúlt öt évben az ÁSZ több tucat kórház és egészségügyi szakrendelő ellenőrzését fejezte be. Ezen túlmenően jelenleg több mint 60 intézmény ellenőrzése van folyamatban. Az ÁSZ a veszélyhelyzetre tekintettel soron kívül megosztja ellenőrzési tapasztalatait az érintett intézmények kórházparancsnokaival a jelentés megjelenését megelőzően.
 
Domokos László úgy véli, hogy a törvényi előírásoknak való megfelelés a gazdálkodásban éppen olyan lényeges, mint az orvos-szakmai protokollok betartása a gyógyításban. A gazdálkodási terület pedig minden szervezet működésénél „létfontosságú szervként” funkcionál, és ha a szervezet egyik létfontosságú szerve beteg, akkor nem „egészséges” az egész szervezet sem – mondja az ÁSZ elnöke. Amennyiben egy kórházban nem tartják be a pénzügyi gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírásokat, akkor a szakmai feladatellátás, a betegellátás során is felmerülhetnek hiányosságok, szabálytalanságok.
 
A szabálykövetésnek és rendezettségnek a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen nagy jelentősége van. Az ÁSZ elemzései szerint, ugyanis a rendkívüli állapot fokozott integritási, illetve szabálysértési kockázatot jelent. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt években elvégzett, kórházakat érintő ellenőrzéseivel az ÁSZ hozzájárult a törvényi előírások, gazdálkodási szabályok betartásához, ami megalapozza a kórházak hatékony működését, és így hozzájárul a koronavírus elleni eredményes védekezéshez, ami mindannyiunk közös érdeke.