Domokos László

Elnöki interjú a Figyelőben

2020-03-05 15:00
Vannak-e még lehetőségek a gazdaság további kifehérítésében és az adócsökkentésben? Milyen szempontokat kell feltétlenül szem előtt tartani a jövő évi büdzsé megalkotásakor? Miért fontos a lakosság pénzügyi rendezettsége? - ezekre a kérdésekre is válaszolt Domokos László, az ÁSZ elnöke, a Költségvetési Tanács tagja a Figyelő csütörtöki számában olvasható interjúban.
„A biztonságra kell törekedni az állami gazdálkodásban, a lakosság pénzügyeiben és az egészségügy átalakítása során is” – emelte ki a Figyelőnek adott interjújában az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László szerint az „aranykornak” vége, ugyanakkor időarányosan megvalósult az anticiklikus gazdaságpolitikára való felkészülés.
 
Az ÁSZ elnöke elmondta: 2012-től fokozatosan talpra tudott állni az ország, erről 2013-ban „papírt is kapott” Magyarország, akkor került ki hazánk az Európai Unió túlzott deficit eljárása alól.
 
„Az aranykornak azonban vége” – mondta az interjúban Domokos László, a folyamat csúcspontját 2018-ban érte el Magyarország, ez volt az úgynevezett „aranykor” teteje. Az ÁSZ, majd a Költségvetési Tanács is már 2018-ban, a 2019-es költségvetés vitájában arra figyelmeztette a parlamentet, hogy készülni kell a visszaesésre, a lassulásra, ezért az anticiklikus gazdaságpolitikára kell felkészíteni az országot. A 2020-2021-es költségvetésre, az anticiklikus gazdaságpolitikára tekintettel kell majd a tervezett büdzsét vizsgálni. Az anticiklikus gazdaságpolitikát szolgálja a tervezett tartalékolás, az európai uniós források megelőlegezése, a hatéves bérmegállapodás, amely a bérek adóterheit csökkenti, és ez a fundamentuma az európai szinthez való további bérfelzárkózásnak is.
 
Domokos László rámutatott: a lakossági hitelállomány megnőtt, a hitelek közül leginkább a fogyasztási kölcsönök, az áruhitelek mennyisége ugrott meg, méghozzá drasztikus mértékben, illetve az, hogy egyszerre több hitele is van az embereknek. Óriási kockázatnak látja az ÁSZ elnöke, hogy általában olyan emberek veszik fel a személyi kölcsönöket, akik hónapról hónapra élnek. Fontos lenne, hogy az emberek készítsenek családi költségvetést, és csak annyi hitelt vállaljanak, amennyinek a törlesztését biztonsággal tudják fizetni.
 
A cikk teljes terjedelmében a Figyelő csütörtöki számában olvasható.