Domokos László

Elnöki találkozó a vietnámi számvevőszékkel

2020-02-26 09:00
Kétoldalú találkozón fogadta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Ho Duc Phoc-ot, a vietnámi számvevőszék elnökét. Az ázsiai számvevőszékek nemzetközi szervezetének (ASOSAI) elnökségét jelenleg betöltő vietnámi partnerintézménnyel az ÁSZ évek óta aktív szakmai kapcsolatot tart fenn. A megbeszélésen olyan aktuális témák kerültek napirendre, mint az adatfeldolgozás és adatbiztonság, a digitalizációs, illetve informatikai kihívások, valamint a környezetvédelemmel kapcsolatos ellenőrzések.
Domokos László a találkozón hangsúlyozta: a számvevőszékek fontos szerepet töltenek be az integritás központú közigazgatási kultúra elterjesztésében, illetve a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépésben. Ezért örvendetes, hogy a vietnámi számvevőszék képviselői az elmúlt években több alkalommal is részt vettek az ÁSZ nemzetközi integritás szemináriumain.
 
Ho Duc Phoc megerősítette a szoros intézményközi együttműködés tényét, és több olyan területet is kiemelt, ahol számít a magyar partner tudására, támogatására. Ilyen a különböző információs technológiák alkalmazása, az adatfeldolgozás, a kiberbiztonság, illetve a környezetvédelemmel és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ellenőrzések.

Domokos László elmondta: az ÁSZ az elmúlt években erőteljesen törekedett az informatika és a digitalizáció vívmányainak gyakorlati alkalmazására, és ennek köszönhetően új alapokra helyezte adatbekérési rendszerét, ma már akár több ezer ellenőrzött szervezet egyidejű ellenőrzésére is képes.
 
Az ÁSZ elnöke kiemelte továbbá, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos témák nem ismernek határokat, ezért az ÁSZ elsősorban arra törekszik, hogy nemzetközi, úgynevezett kooperatív ellenőrzésekkel közelítse meg ezeket a témákat. Domokos László mindkét területet illetően jelezte, hogy az ÁSZ kész megosztani tapasztalatait a vietnámi kollégákkal.

Ho Duc Phoc megköszönve a lehetőséget elmondta: a vietnámi számvevőszék jelenleg keresi azokat az ellenőrzési módszereket, ahol hatékonyan alkalmazhatók a különböző információs technológiák, valamint a mesterségek intelligencia. Mint jelezte: a tapasztalataikat készek megosztani az Állami Számvevőszékkel.