Domokos László

Előremutató tapasztalatok az integritás szemináriumon

2021-03-17 00:00
Idén februárban immár nyolcadik alkalommal zajlott le a nemzetközi integritás szeminárium. A kéthetes tudásmegosztó esemény az online térben, rekordszámú számvevőszék részvételével, aktuális és előremutató témák megvitatása mellett valósult meg. A szeminárium tapasztalatait a Gazdasági Versenyhivatal hivatalos weboldalán megjelent interjúban összegeztem.
Ebben az évben két magyar szervezet is képviselte az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése iránti hazai törekvéseket, ugyanis az ÁSZ mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is köszöntötte a világ számos pontjáról bejelentkező vendégeket. Rigó Csaba Balázs, a szervezet elnöke a szeminárium nyitószekciójában tartott előadást, amelyben a GVH kartellellenes tevékenységének eredményeit és jó gyakorlatait, valamint a digitalizációs eszközök térnyerésének előnyeit mutatta be szervezeti eljárásaik során. Nagy örömmel töltött el, hogy a Versenyhivatal elnöke is megtisztelte jelenlétével az eseményünket, értékes szakmai tapasztalatokkal hozzájárulva a rendezvény sikeréhez.
 
Az idei tudásmegosztó eseményünk közel 40 ország több mint 100 számvevőszéki szakértőjének részvételével zajlott, hiszen az online térben most olyanokat is eltudtunk érni, akik nem biztos, hogy elutaztak volna Magyarországra a szemináriumra. Bár tudjuk, hogy a személyes találkozás élményének megvan a varázsa, a tudásmegosztás hatékonysága azonban erősödött a digitális térben, ez pedig a munkánk széleskörű hasznosulása szempontjából nagyon fontos.
 
Az integritás szeminárium fókuszában ebben az évben a mesterséges intelligencia felhasználása a korrupció megelőzésében, valamint a korrupció mérésének megbízhatósága állt. Az integritás megőrzése és a korrupció megelőzése felértékelődött a világjárvány idején, a digitalizációban pedig hatalmas lehetőségek vannak. Az igazi kihívás abban rejlik, hogy a technológia vívmányait miként tudjuk a saját céljaink szolgálatába állítani, illetve képesek vagyunk-e felismerni, hogy teheti eredményesebbé, gördülékenyebbé és hatékonyabbá a munkánkat.
 
Az automatizált rendszerek, az információs technológia nagy előnye, hogy kiiktatja az emberi tényezőt a döntési folyamatból, így a korrupciós befolyás veszélyét is kizárja, a technológia programozása szerint „etikus". Ma már Magyarországon is ilyen megoldások zárják ki a korrupció veszélyét a gyorshajtási bírságok kiszabásában, vagy az egyetemi felvételi rendszer folyamatában. A megoldás jelenleg azonban csak olyan problémákat képes kezelni, amelyekre azt előzetesen programozták. Éppen ezért vizsgálta az idei szeminárium az öntanuló, rugalmas algoritmusok alkalmazási lehetőségeit is.
 
Az egyik legizgalmasabb terület a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségei voltak, amely definíciója szerint képes a tanulásra és így előre nem látható helyzeteket is képes kezelni, rugalmassága pedig hozzámérhető az emberi intelligencia flexibilitásához. A mesterséges intelligencia nem csupán átveheti az ember szerepét egyes szakterületeken, hanem egészében új kooperációt hozhat ember és gép között. Úgy látom, hogy a mesterséges intelligencia a számvevőszékek számára új feladatkört is jelenthet. Eljöhet az az idő, sőt talán már nincs is olyan messze, amikor a számvevőszékek algoritmusokat auditálnak, algoritmusok segítségével.
 
Összességében azt gondolom, hogy rendkívül eredményes volt a februárban lezajlott online szemináriumunk, hiszen rengeteg előremutató gyakorlatot, illetve példát ismerhettünk meg az előadásokból, valamint az interaktív műhelymunkák alkalmával is.