Domokos László

Emlékezetes operaélmény az Erkel Színházban

2020-10-19 02:00
Különleges színházi élményben volt részem 2020. október 17-én, az Erkel Színházban, ahol az István, a király rockopera szimfonikus operaváltozatának ősbemutatóját tekinthettem meg. A legendás Bródy-Szörényi szerzőpáros örökérvényű műve egészen új hangzásvilágban szólalt meg az este során a színpadon.
Bizonyára sokunkban idéz fel kellemes színházi emlékeket az István, a király, amely vitathatatlanul műfajának egyik legsikeresebb hazai darabja. A jól ismert alkotás megtekintése azonban egy egészen új élményt jelentett szombaton az Erkel Színház közönségének. Gyöngyösi Levente, zeneszerző ugyanis egy különleges alkotással tisztelgett Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából a szerző munkássága előtt: az ikonikus mű egyedi operai hangszereléssel, valamint operaénekesek előadásában szólalt meg a színpadon.
 
SzorenyiBrody
 
Bár a darab eredetileg tervezett, nyári bemutatóját meghiúsította a koronavírus járvány, a csúszás nem akadályozta meg sem az alkotókat, sem pedig az előadókat abban, hogy egy különleges alkotással ajándékozzák meg az operakedvelőket. Számomra is maradandó élményt nyújtott az előadás, amelyhez hozzájárult a különleges hangszerelés, az operaénekesek emlékezetes előadása, illetve az, hogy az ősbemutatót Bródy János és Szörényi Levente társaságában tekinthettem meg.
 
Erkel2
 
Az előadás végén a közönség állótapssal jutalmazta meg a művészek kitartó munkáját, akik a járványhelyzetben is elhivatottan dolgoztak biztosítva azt, hogy a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban is legyen lehetősége a színházrajongóknak a kikapcsolódásra.
 
A rendkívüli színházi élményen túl kérdéseket és gondolatokat is ébresztett bennem a darab: az államalapítás körülményein és azon gondolkodtam, vajon mi okozhatta Koppány bukását?