Domokos László

Évértékelés a NAV-nál

2020-02-13 17:19
2020. február 13-án Évértékelő Vezetői Értekezletet tartott a Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2019. évről, amelynek fókuszában a digitalizáció és a gazdaságfehérítő intézkedések álltak. Az eseményen Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is részt vett.
Izer Norbert, a Pénzügyminiszter államtitkára nyitóbeszédében értékelte a NAV munkáját, majd a 2020. évi miniszteri elvárásokat és irányokat ismertette.
 
A kormány gazdaságfehérítő intézkedései a csökkenő adókulcsok mellett is egyre több adóbevételt eredményeztek – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az értekezleten. Az intézkedések közül kiemelte az online pénztárgépeket, a közúti áruszállítás ellenőrzésének online rendszerét, valamint az online számlázást. Mint mondta, bevezetésükkel 9 százalékra csökkent az adóelkerülés mértéke.
 
Izer Norbert hangsúlyozta, hogy a digitalizáció egyre nagyobb segítséget jelent az adóegyszerűsítésben és a gazdaság fehérítésében.
 
A NAV-val szembeni elvárásként említette, hogy egyre több olyan szolgáltatást nyújtson, amellyel megkönnyíti és segíti a vállalkozások működését. A magánszemélyek adóbevallás-tervezetét a NAV készíti, ennek révén már mentesítette a legbonyolultabb adminisztrációs kötelezettségétől, a cél most az, hogy 2021-ben a bevalláskészítés terhét már a vállalkozások válláról is levegye az adóhivatal, abban a körben, ahol ez reálisan megtehető.
 
Sors László államtitkár, a NAV vezetője értékelésében a többi között elmondta: az adóhatóságnak 18 ezer munkatársa és 10 millió ügyfele van, több mint 24 millió adatszolgáltatást fogadtak tavaly és több mint 15 ezer milliárd forint bevételt értek el. Tavaly 184 ezer adóhatósági ellenőrzést végzett a NAV, ami nettó 232,5 milliárd forint adókülönbözetet és 269 milliárd forint bírságot eredményezett – ismertette. Az idei terv szerint fokozottan ellenőrzik majd a foglalkoztatottak jogviszonyát és az áfabefizetéseket. A kiemelt szektorok közé tartozik az építőipar, a zöldség-gyümölcs nagykereskedelem, a vendéglátóipar, az e-kereskedelem, a gépjármű- és alkatrész-kereskedelem, valamint a jövedéki termékek. Sors László elmondta azt is, hogy szeretnék digitalizálni a helyszíni ellenőrzéseket.