Domokos László

Felfedező a gazdaságról

2020-08-01 06:00
„Az ország állami vállalatainak nemcsak eredményesnek, gazdaságosnak kell lenniük és a jólétet szolgálniuk, hanem nagyon fontos, hogy ezt jó minőségben, az integritási elveket is érvényesítve tegyék” – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Kossuth Rádiónak adott interjújában.
„Vállalatirányítás a közérdek szolgálatában” címmel írt fejezetet Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2019. decemberében az Akadémia Kiadó gondozásában megjelent Ösztönző állam – hatékonyabb vállalatok című könyvbe.
 
A Kossuth Rádió műsorvezetője a kötetről, illetve az ÁSZ szerepéről, az ösztönző állam kialakulásáról kérdezte az Állami Számvevőszék elnökét.
 
Domokos László az interjú során elmondta, a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság mindent megváltoztatott. Az emberek biztonsága, mindennapi jólléte veszélybe került, illetve a helyzet rávilágított arra, hogy olyan iparágak, mint a bankszektor az állam támogatása nélkül életképtelen. Ez a helyzet újrarajzolta azt a felfogást, gazdasági gondolkodást, miszerint az állam csak éjjeliőr szerepet tölt be, s új alapokra helyeződött a közpénzügyi ellenőrzés is – mondta az ÁSZ elnöke. Hangsúlyozta továbbá, hogy az államnak nagy felelőssége van abban, hogy biztosítsa a biztonságot, amelyhez aktív, ösztönző és innovatív állami eszközök kellenek.
 
Domokos László szerint az állami vállalatok tekintetében is szemléletváltás történt. Míg korábban azon volt a hangsúly, hogy az állami, önkormányzati vállalatok, intézmények szabályosan működjenek, ma kiemelten fontos, hogy eredményesek-e, illetve hogyan járulnak hozzá a közjóhoz – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke. Egy állami cég esetében különösen indokoltak tartom, hogy a menedzsment, vagy a felügyelőbizottság ne az egyéni érdekei alapján járjon el, hanem az állampolgárok érdekei érvényesüljenek – nyomatékosította az elnök.
 
Az interjú során Domokos László kiemelte azt is, hogy a számvevőszék amellett, hogy ellenőrzi, kiemelten támogatja a közpénzt felhasználó szervezetek szabályszerű működését, amelyhez kapcsolódóan megerősödött a szervezet különböző tanácsadó szerepe. A számvevőszék az évek során kidolgozta többek között az önteszt-rendszerét, ami minden köztulajdonú társaság vezetőjének „biztonsági övet” jelent a szabályszerűség tekintetében. Emellett, a jó gyakorlat konferenciákon, illetve az elemzéseken keresztül olyan információk, tapasztalatok átadására kerül sor, amelyekre a vezetőknek, a tulajdonosoknak szüksége van. Domokos László végül felhívta arra a figyelmet, hogy a számvevőszék végső célja nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyi helyzet javítása.