Domokos László

Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál

2022-05-01 00:00
Hagyomány már, hogy minden tavasszal újraéled a sajtkészítés mesterségének hagyománya Gyomaendrődön, ahol immár 23. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivált. A többnapos rendezvény ebben az évben is a gasztronómia, a hagyomány és a folklór együtteséról szólt, amelyet ez alkalommal is a helyiek vendégszeretete, valamint a térség kivételes természeti adottságai tettek még különlegesebbé.
Szívesen fogadtam a gyomaendrődi önkormányzat meghívóját a fesztiválra, amelynek kezdeti éveiben még jómagam is segítettem a szervezést. Ezért is jó érzés visszatérni és megtapasztalni, hogy évről évre népszerűbb és sikeresebb az esemény. Számomra minden évben igazi kuriózum a gasztrokulturális fesztiválok között a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál, hiszen a rendezvény mindig jó alkalom arra, hogy jókat együnk, beszélgessünk, tapasztalatokat cseréljünk és kapcsolatokat ápoljunk.
 
Sajt es turofesztival
 
A fesztivál egyedülálló hangulata mellett elengedhetetlen a szakmaiság jelenléte, a mesterség bemutatása is. Ilyenkor ugyanis Gyomaendrődön találkozik a sajtkészítő közösség, hogy tagjai megosszák egymással tapasztalataikat, tudásukat, emellett pedig vidám hangulatban töltsenek el együtt egy hétvégét. Külön öröm, hogy az esemény célja a jó hangulat mellett a szakmai fejlődés és a sajtos társadalom támogatása is, amelyhez az esemény szervezői különböző szakmai programokkal, Sajtakadémiával, előadásokkal járultak hozzá, a termékeket pedig egy sajtkészítő verseny keretében még meg is mérettethették a szakemberek.
 
Az idei rendezvényen a rengeteg sajt – és túrókülönlegesség mellett ismét nagy hangsúlyt kapott az egészséges és tudatos táplálkozás is, ezért sajt, bor és méz termékeikkel a BIO és kézműves kiállítók is nagyszámban jelen voltak. Úgy gondolom, hogy az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott az immunerősítés, illetve az egészséges életmód, ezért a szórakozáson kívül idén is külön jelentőséggel bírt ezen minőségi termékek népszerűsítése.
 
Mai világunkban egyre jobban érzékelhető az igény az emberi kéz által létrehozott, egyedi és utánozhatatlan értékekre, termékekre. A Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon éppen ezekre az értékekre és termékekre fektetik a legnagyobb hangsúlyt, hiszen a változatos szakmai és technológiai programok mellett a jeles esemény számos határon innen és túlról érkező gazda, sajtmester és családi gazdaság számára kínál lehetőséget ízletes remekműveik bemutatására, értékesítésére.