Domokos László

Hétköznapi tettek, valóra vált álmok

2020-12-09 15:46
Az idei évben bár a járványhelyzet okozta kihívások kétségtelenül beárnyékolják a készülődést, bízom benne, hogy mindannyian át tudjuk élni a karácsony közeledtének varázsát. Nem szabad azonban megfeledkeznünk azokról a nehéz anyagi körülmények között élő családokról sem, akikre idén is jelentős terheket rónak a téli hónapok. Arra biztatok mindenkit, hogy a jelenlegi helyzetben talán még inkább igyekezzünk támogatni azokat, akiknek szüksége van rá. 
Nehéz hónapok vannak mögöttünk és a vírushelyzet az év utolsó heteiben is kihívások elé állít minket, így ebben az évben talán mindannyiunknak kicsit nehezebb ráhangolódni az ünnepi időszakra. Pedig éppen most van a leginkább szükségünk arra, hogy megnyugodjunk, elcsendesedjünk és engedjük, hogy körbevegyen minket a karácsony békés hangulata. Sokan vannak azonban olyanok, akiknek az esztendő a bizonytalanságról és a nehézségekről szólt, így számukra talán most elérhetetlennek tűnik az ünnep varázsa. Ezért is fontos, hogy miközben az ajándékok listáját írjuk vagy az ünnepi bevásárlást tervezzük, gondoljunk azokra is, akiknek mindez jelentős terheket jelent.
 
Öröm látni, hogy évről évre gyarapodik azoknak a jótékonysági kezdeményezéseknek a száma, amelyek felmutatva a nehéz sorsokat, megállítanak minket az ünnepi rohanásban és rávilágítanak az önzetlenség és az összefogás fontosságára. Magam is minden évben boldogan veszek részt olyan jótékonysági akciókban, amelyek révén hozzájárulhatok ahhoz, hogy mindenki asztalán legyen ünnepi fogás és minden karácsonyfa alatt legyen ajándék. Ebben az évben Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának felhívása keltette fel a figyelmem.
 
Hagyomány már, hogyaz önkormányzat minden évben megszervezi a Szent Erzsébet Jótékonysági Bált, amelynek célja a rászoruló, hátrányos helyzetben élő családok, közösségek támogatása. Bár a járványhelyzet miatt idén elmarad a rendezvény, a szervezők ennek ellenére is megtalálták a módját annak, hogy a kerületben élő, nehéz sorsú gyerekek karácsonya ebben az évben is szebb és boldogabb lehessen.
 
Az idei ünnepi időszakban az önkormányzat a Segítség Köve Alapítvány cipősdoboz akciójához csatlakozott, amelynek keretében arra buzdítják az adakozni vágyókat, hogy egy jó állapotban lévő cipősdobozt töltsenek meg ajándékokkal. A dobozokba elsősorban játékokat, iskolai eszközöket, édességet, valamint higiéniai eszközöket várnak a szervezők, illetve kérik, hogy mindenki jelölje az összeállított csomagokon, hogy milyen életkorú lánynak vagy fiúnak szánja a meglepetéseket. Az ajándékokat rejtő dobozok mellett, a jótékonysági kezdeményezés keretében tartós élelmiszercsomagok összeállítására is lehetőség van.
 
Önöket is arra biztatom, hogy tájékozódjanak a településükön elérhető jótékonysági akciókról és lehetőségük szerint válasszanak ki egy-egy szervezetet, vagy kezdeményezést, amellyel támogathatnak egy-egy családot és mosolyt csalhatnak a gyerekek arcára.