Domokos László

Időtlen színházi élmények

2020-10-12 00:00
2020. október 10-én, szombaton, a József Attila Színházban az Amadeus című zenés színmű premierjét tekinthették meg a színházrajongók. Örömömre szolgált, hogy ezen a jeles eseményen részt vehettem, és megoszthatom személyes élményeimet.
A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével került színre. Peter Shaffer méltán világhírű drámája 1981-ben elnyerte a Legjobb Új Darabnak járó Tony-díjat, és azóta is töretlen sikerrel játsszák szerte a világon. ​
 
A jól ismert, ám megunhatatlan történet szerint „a tizennyolcadik századi Bécs a zene fővárosa, melynek színpadán egy ifjú, elszánt tehetség jelenik meg. Wolfgang Amadeus Mozart. Habár a virtuóz csodagyerek képességeit senki sem vitatta, istenadta tehetségét egyedül Antonio Salieri, az udvari zeneszerző ismerte fel. Az ő kezében volt hát a döntés, hogy felkarolja, vagy tönkretegye a fiút. A csodálat és a maró irigység egyvelegétől fűtve Shaffer valóságot és fikciót ötvöző művében Salieri nem csak Mozarttal, de Istennel is szembeszáll.”
 
A rendkívüli színházi élményen túl külön örömmel töltött el, hogy a darab megtekintésére a járványhelyzetben is sor kerülhetett, ami a művészek, szervezők, és egyéb résztvevők elhivatottságát és küldetéstudatát dicséri. Arra biztatok mindenkit, hogy ragadják meg a kultúra támogatásának lehetőségeit, és közben ne felejtsék el a legfontosabbat: a járványügyi ajánlások betartása mellett is érezzék jól magukat.