Domokos László

Interjú a Kossuth Rádióban

2020-05-19 16:48
„A gazdasági bővülésnek a vízióját mutatja a költségvetés” – monda Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke 2021-es költségvetés tervezetéről, a 2020. május 18-ai Kossuth Rádióban adott interjújában.
Rendkívül fontos, hogy mindig jó állapotban legyen egy gazdaság, és úgy gondolom, mindenki számára világos volt, hogy azért a fák nem fognak az égig nőni. Lehetett tudni, hogy az elmúlt évekre jellemző sikeres gazdasági felemelkedésnek előbb vagy utóbb vége lesz. Már két évvel ezelőtt felhívta a számvevőszék a figyelmet arra, hogy fel kell készülni egy rendkívüli helyzetre, és egy erőteljesebb tartalékolásra.
 
Ez meg is történt tulajdonképpen, hiszen egy rendkívül jó foglalkoztatási mutatókkal, egy növekvő jövedelem mellett, egy beruházási bővülés közepette érte el Magyarországot az a válság, amely ma mindannyiunk életét megnehezíti. És egyféle átalakulásra, egy rugalmas válaszadásra kényszerít mindenkit, legyen az egy vállalkozás, egy nyugdíjas, egy gyermekét nevelő család, vagy akár egy állami intézmény.
 
Rendkívül fontos, hogy az országnak is legyen egy terve. Akármilyen nehéz helyzet jön, egy tervezett költségvetésre van szükség, ami figyelembe veszi az elmúlt hetekben, hónapokban történteket.
 
Ma azt látjuk, hogy ebben az évben minden ország meg fogja szenvedni ezt a válságot. Tehát egy recesszióba fordul a világ. Ebben Magyarország sem lesz kivétel, bár az első negyedévben még remek adatok vannak a többiekhez képest, hiszen növekedett a magyar gazdaság, de a második negyedév egy visszaeső gazdasági környezetet fog mutatni. Ezért rendkívül fontos, hogy a kormányzat világos adópolitikai és világos bevétel-kiadási szerkezetet mutasson.
 
Pénteken kapta meg a számvevőszék ezt a törvénytervezetet. Ebben az látszik, hogy a kormányzat egyrészt munkahely megőrzésre, illetve a meglévő állami szolgáltatások lehető legkisebb sérüléssel való továbbvitelére törekszik. Az adókulcsokban a béreket terhelő adók tekintetében egy újabb, több mint tízszázaléknyi szociális járulékcsökkenés lesz. Azt gondolom, egy válságos időben egy rendkívül előre tekintő, optimista megközelítés.
 
Úgy tűnik, hogy a következő év azzal számol, hogy gazdasági lendületet vesz az ország, hiszen egy gazdasági bővülésnek a vízióját mutatja a költségvetés. Nyilván rengeteg feltétel nem látható még, de a keretei, a gondolkodási mód, az a megszorításokkal ellentétben egy bővítő, bővülő, ösztönző képet vet fel, amihez eszközöket is rendel.