Domokos László

Kávéhab és 3D ételnyomtatás – a jövő technikái már a konyhában vannak

2020-11-04 06:00
Az automatizáció és a robotika rendkívül gyors ütemben fejlődik, így már csak idő kérdése, hogy teljesen a mindennapjaink részévé váljon. Magam is elkötelezett vagyok a 21. századi technológiai újítások megismerése iránt, így nagy érdeklődéssel követtem a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Zwack József Technikum és Szakképző Iskola közelmúltbeli fejlesztéseit.

A békéscsabai oktatási intézmény ételeket nyomtató gépeket és berendezéseket szerzett be, amelyek működését szerencsém volt személyesen is megtekinteni. Üdvözlendőnek tartom, hogy ez a nagy újítást jelentő, az országban egyedülálló technológiai korszerűsítés elsőként a szakmájuk iránt elhivatott diákok számára vált elérhetővé.

A bemutatott kávéhab nyomtató berendezés a kávé habját, süteményeket, illetve pékárukat is képes díszíteni, a Németországból érkezett 3D-s nyomtató pedig akár marcipánból, csokoládéból, tésztából vagy vajból is képes a legkülönbözőbb alakzatokat megalkotni.  Édesszájúként bevallom, hogy az érdeklődésemet különösen az előbbi variációk keltették fel.

A gépek Kínából érkeztek a békéscsabai iskola Erasmus programokban való aktív részvételének köszönhetően. Az intézmény a Távol-Kelet felé is nyitott, amely által olyan tudásra és tapasztalatokra tettek szert, amelyeket most Európában is kamatoztathatnak. Ennek eredményeképpen pedig hazánkban is láthatóvá vált, hogy a robotizáció és az automatizáció már nem csupán az autóipar kiváltsága, hiszen hasonló fejlesztések jelen vannak az olyan területeken is, mint a gasztronómia és az élelmiszeripar.

zwack

A robottechnika előretörése a vendéglátóiparban számos előnnyel jár. Amellett, hogy a robotok gyors, hatékony és precíz munkavégzésre képesek, szintén megoldást jelenthetnek a vendéglátóipar egyes területeire jellemző munkaerőhiányra. Napjainkban pedig, amikor a vírushelyzet kihívásaival nézünk szembe, nem mehetünk el szó nélkül az olyan egyértelmű előnyök mellett, mint az alapanyagok előkészítése közben az étellel történő érintkezés, valamint felszolgálás során a személyes interakció minimalizálásának a lehetősége.

Rendkívüli dolognak tartom, hogy a helyi tanulók a legmodernebb eszközök működését megtapasztalva sajátíthatják el választott szakmáikat. Véleményem szerint ezek, a szakmai képzést támogató berendezések egyértelműen rámutatnak arra, hogy a múlt és a jelen mellett a diákokat a jövőre is fel kell készíteni, aminél nemesebb küldetése egy oktatási intézménynek szerintem nem lehet.