Domokos László

Kiemelt feladatunk a munkavégzés folytonosságának fenntartása

2021-12-03 00:00
Az Országgyűlés plenáris ülésén, „A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló T/17671. számú törvényjavaslat” távmunkát érintő rendelkezései vonatkozásában az Állami Számvevőszék elemzési-, valamint saját működési tapasztalatait osztottam meg, főként azokra fókuszálva, amelyeket az emberi egészség védelmének biztosítása mellett a munkavégzés folytonosságának fenntartása jelent.
A COVID-19 világjárvány kezdete óta az Állami Számvevőszék számos intézkedéssel járult hozzá a járvány terjedésének visszaszorításához, illetve az alkalmazottak egészségének védelméhez. A jelenleg is érvényes járványügyi intézkedések, valamint a hibrid munkarend bevezetése egyaránt a biztonságos munkavégzés feltételeinek a megteremtését szolgálják.
 
Ahogy arra az elmúlt időszak is rámutatott, a folytonosság fenntartásának elsőszámú eszköze a munkavállalók otthonából, digitális eszközökkel végzett munka alkalmazása, amely amellett, hogy új szervezetirányítási, technológiai és jogi kihívásokat állít a munkáltatók elé, a táv- és otthoni munka szélesebb társadalmi összefüggéseire is ráirányítja a figyelmet.
 
Beszédemben az idén januárban „Távmunka, otthoni munkavégzés, lehetőség, kockázatok” címmel nyilvánosságra hozott elemzésünkre hivatkoztam, amelyben azt értékeltük, hogy milyen lehetőségeket és kihívásokat támaszt a távmunka és az otthoni munka szélesebb alkalmazása, valamint, hogy ezeknek milyen hatásai realizálhatók a munka világában.
 
Rámutattam, hogy a kötött munkaidő szerepe az eredmény középpontba helyezésével veszíthet jelentőségéből, azonban ez magas színvonalú vezetői munkát igényel elsősorban a munka tervezése és a munkavállalók teljesítményének értékelése érdekében. A munka térbeli kötöttségeinek fellazulása szintén hozzájárulhat a foglalkoztatás javulásához, hiszen a közlekedési, lakhatási, vagy egyéb élethelyzetből adódó akadályok elhárulásával a munkaerőpiacon nehezen elhelyezkedő réteg előtt is új lehetőségek válnak elérhetővé.
 
Az elemzés kitér arra is, hogy a munkakörülményekre vonatkozó standardok, valamint a munkavállalók munkavégzésének ellenőrzése az otthoni munkavégzés során kiemelt prioritást élveznek. Fontos azt is figyelembe venni, hogy a táv- és otthoni munkavégzés fokozott adatbiztonsági kockázatot hordoz, annak ellenőrzése szigorú adatvédelmi és adatbiztonsági előírások figyelembevételével történhet.
 
A távmunka, mint rugalmas foglalkoztatási forma melletti érv lehet az is, hogy családbarát jogintézményként a munkavállalók számára jelentős idő felszabadulását és költségek csökkentését is – utazás, étkezés, öltözködés – eredményezi.