Domokos László

Kiemelt jelentősége van az együttműködésnek

2022-05-22 00:00
Azt szeretnénk elérni, hogy az állampolgárok érezzék, érdemes a Számvevőszékhez fordulni és megéri együttműködni velünk. Az ÁSZ az Országgyűlés ellenőrző szervezeteként nem egy hatóság, ezért nem is bírságol, helyette az intézmények vezetőit szólítja fel a hiányosságok pótlására, az Alaptörvényben meghatározott, célszerű működés feltételeinek megteremtése érdekében. Többek között erről beszéltem az Inforádiónak adott interjúban.
Az önkormányzatok és az önkormányzati társulások által nyújtott szolgáltatások – például bölcsődei és óvodai ellátás, gyermekétkeztetés, a betegek és idősek gondozása, a közművelődési intézmények, könyvtárak működtetése, a járóbeteg ellátás – helyi lakosok széles körét érintik, mivel alapvető és lényeges társadalmi igényeket elégítenek ki. Bár a szakmai feladatellátás sokszínű, a kontrollok kiépítése, illetve a pénzügyi és vagyongazdálkodás szabályozása tekintetében ugyanazok az előírások vonatkoznak a különböző intézményekre. Ezért van szükség egy független „szemre”, amely azt ellenőrzi, hogy a működés megfelel-e a jogszabályoknak.
 
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Számvevőszék átláthatóságot, illetve javítási lehetőséget biztosít mind az önkormányzatok, mind pedig az intézményvezetők számára. Tehát nem kell tőlünk tartani, sőt megéri együttműködni velünk: ezt bizonyítja az a több száz intézményvezető, akik ténylegesen tanultak az ÁSZ-tól, javítani akarnak és már intézkedtek is ennek érdekében. A közelmúltban indított online képzésünk iránt mutatott érdeklődés is egyértelműen bizonyítja, hogy az önkormányzatok és az önkormányzati intézmények is elkötelezettek az általuk nyújtott közszolgáltatások színvonalának fejlesztésében.
 
Összességében a szélesen vett kormányzati háttér állapotát próbáljuk olyan helyzetbe hozni, hogy ez előnyt jelentsen az állampolgárok számára. Azon dolgozunk, hogy a parlament által elfogadott jogszabályok ténylegesen kifejtsék kedvező hatásukat, hiszen nem mindig magától értetődő, hogy miért kell egyes bürokratikusnak tűnő jogszabályt betartani. Értékeléseinket, a sajtóanyagokat és a jelentéseket is igyekszünk egyre közérthetőbben megfogalmazni, sőt, azzal a felhívással is élünk lakosság felé, hogy akár levélben, akár elektronikusan is üzenjenek nekünk, ha például egy intézmény működésével kapcsolatban szereztek rossz tapasztalatot, hiszen az ÁSZ-nak van lehetősége konkrét ügyekben való szabálytalanságokat is feltárni. A szamvevoszek@asz.hu címre érkezett bejelentéseket minden esetben feldolgozzuk, kockázatot értékelünk, és tényleges, akár további ellenőrzéseket is végzünk. Talán ez a tevékenységünk az egyik legfontosabb, hiszen, akkor vagyunk képesek igazán javulást elérni, ha az állampolgárok is érzik, hogy a Számvevőszékhez érdemes fordulni.