Domokos László

Közös cél az egészségtudatosság erősítése

2022-06-20 09:11
Újabb értékes együttműködéssel gazdagodott az Állami Számvevőszék, ugyanis a mai napon került aláírásra az a megállapodás, amelynek keretében hazánk és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézményével, a Semmelweis Egyetemmel (SE) dolgozhatunk közösen a lakosság pénzügyi-, illetve egészségtudatosságának erősítésén.
A közelmúlt eseményei, főként a világjárvány súlyos gazdasági és társadalmi következményei egyértelműen – sőt, talán azt is mondhatnám, kíméletlenül - rámutattak arra, hogy az egyének pénzügyi lehetőségei, illetve egészségügyi helyzete hogyan, illetve milyen mértékben függenek össze. Ennek eredményeként az Állami Számvevőszék is hamar felismerte, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítésén túl, rendkívül fontos az állampolgárok egészségtudatos gondolkodásának az ösztönzése is.
 
Örömteli, hogy ezen törekvéseinket a Semmelweis Egyetem is elismeri és támogatja, közös gondolkodásunkat pedig már az az együttműködési megállapodás is rögzíti, amelyet a mai napon írtunk alá Dr. Merkely Bélával, az egyetem rektorával. Ennek célja a pénzügyi tudatosság és az egészségtudatosság közötti nyilvánvaló kapcsolat megerősítése.
 
IMG_1195
 
Az együttműködés egyik fontos elemeként megegyeztünk abban is, hogy kialakítunk egy szabadon választható tantárgyat, amely az egyetem minden karán, 1-6. évfolyamokon lesz elérhető, olyan ismereteket átadva a hallgatóknak, amelyek révén a későbbiekben számos példát tudnak majd felmutatni saját egészség és pénzügyi tudatos gyakorlatukból.
 
Ahogy azt az aláírást követően is elmondtam, nagy megtiszteltetés, hogy egy olyan intézménnyel dolgozhatunk együtt a lakosság pénzügyi- és egészségtudatosságának erősítésén, amelynek tudományos rangja világszinten elismert. Különösen fontosnak gondolom továbbá azt is, hogy a közösen kialakított tantárgy révén a jövő egészségügyi szakemberei is megismerhetik a pénzügyi és közpénzügyi ismeretek mellett azokat az ÁSZ ellenőrzéseken alapuló tapasztalatokat is, amelyek révén felelős munkavállalóként és vezetőként tudják majd segíteni a közpénzek és a közvagyon szabályoknak megfelelő, hatékony felhasználását, ezáltal pedig az egészségügyi intézmények magas színvonalú, eredményes működését is.