Domokos László

Már 10 éve a bűnözés ellen dolgozik a Nemzeti Védelmi Szolgálat

2021-09-16 00:00
A Ludovika Aréna adott otthont szeptember 16-án a Nemzeti Védelmi Szolgálat 10 éves jubileumi állománygyűlésének.
A jubileumi állománygyűlés keretébenDr. Pintér Sándor belügyminiszter és dr. Bolcsik Zoltán r. altárbornagy elismeréseket adtak át a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársainak, ezt követően pedig a jubileumi értékelő beszédeket hallgathattuk meg.
 
A hatékony működés és az eredményes bűnüldözés mellett a szervezet az innovatív korrupciómegelőzés céljait tűzte ki. Az elmúlt 10 évben bebizonyosodott, hogy a Szolgálat a szervezett bűnözéssel szemben aktív felderítést alkalmazó és a közszféra korrupciótól való megtisztítása érdekében bevezetett új jogintézmények kiváló gyakorlati alkalmazójává vált.
 
Egy olyan nemzetközileg is elismert intézményt sikerült felépíteni, amelynek köszönhetően magas szintre emelkedett a védelmi hatáskörébe tartozó állomány korrupciós törekvésekkel szembeni ellenálló képessége, a társadalom tudatossága és érzékenysége.
 
Különösen örülök a korrupciómegelőzésben folytatott eredményeknek, hiszen az Állami Számvevőszék vezetőjeként én is az antikorrupciós rendszerek kiépítettségén dolgozom. Az ÁSZ kezdeményezésére 2011-ben írtunk alá közös nyilatkozatot a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel, a legfőbb ügyésszel és a Legfelsőbb Bíróság elnökével, amelyben erkölcsi kötelezettséget vállaltunk a korrupcióellenes eszköztár fejlesztésére. Ehhez az összefogáshoz csatlakozott 2014-ben a Belügyminisztérium is, hiszen mindannyian tudatában vagyunk a korrupció megelőzéséért viselt felelősségünknek és annak, hogy ez még inkább felértékelődött a világjárvány idején. Egyetértünk abban, hogy az integritással rendelkező szervezetek ellenállóak a korrupciós kockázatokkal szemben, tehát szükség van a munka elmélyítésére, az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztésére.
 
A biztonságérzet és a társadalmi megelégedettség további növekedését kiválóan megalapozta a Szolgálat elmúlt tízéves tevékenysége. Kívánom, hogy a következő évek is ilyen sikeresek legyenek!