Domokos László

Mesterséges intelligencia az ÁSZ látókörében

2022-05-09 00:00
A digitalizáció korában élünk, és ezt napjainkban már mindannyian tapasztaljuk. A digitális és technológiai fejlesztések térnyerése életünk minden területét átszövik, és sok esetben jelentős szakmai kihívásokat jelentenek a munkahelyeinken is. A digitális érettség ugyanakkor már számos területen alapvető elvárás, a munkavállalók szükséges kompetenciáinak megléte, illetve folyamatos fejlesztése pedig gyakran egy szervezet versenyképességét határozzák meg.
Az ÁSZ elnökeként éppen ezért fontosnak gondoltam, hogy egy belső konferencia keretében vitassuk meg a szervezet 2022. évi digitalizációt érintő feladatai mellett azokat a tényezőket is, amelyek a Számvevőszéken belül zajló digitális fejlesztésekre is szüntelenül hatással vannak.
 
Öröm számomra, hogy a konferencián részt vett Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció elnöke is, aki bemutatta többek között a 2018-ban megalapított Koalíció működését, illetve beszámolt Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának célkitűzéseiről is. Elmondta, hogy a Koalíciónak jelenleg több mint 400 tagszervezete van, – többek között az ÁSZ is - akik egy produktív közösséget alkotva segítik a stratégiában foglalt célok megvalósítását. Mindez azért rendkívül fontos, mert 2030-ra várhatóan már minden negyedik munkavállaló érintett lesz a mesterséges intelligencia technológiájával, ami azt jelenti, hogy addigra nem csupán a munkavállalóknak, de a munkáltatóknak is megfelelő digitális kompetenciákkal kell rendelkezniük. A Koalíció természetesen az erre való felkészülést is számos módon támogatja.
 
Az ÁSZ egyértelmű prioritásként kezeli a digitalizáció témakörét, ennek megfelelően pedig folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyek révén a szervezet ellenőrzési, elemzési és támogatói tevékenysége még hatékonyabbá válhat. Büszke vagyok arra, hogy szervezeten belül ma már széleskörben érvényesül a „gondolkozz digitálisan” elv, illetve arra is, hogy az Intézményi Stratégia szinten is megjelenő digitális elköteleződés ma már olyan víziókat is figyelembe vesz, mint az „okos" elemek megjelenése az ellenőrzés folyamatában, az információ feldolgozása során folyamatba épített szenzorok, az adatfeldolgozási módszerek kiszélesedése, vagy az adat- és szövegbányászat kialakításának lehetőségei a közpénzfelhasználás területén.
 
Örülök, hogy egy tartalmas, rendkívül informatív konferencia keretében volt lehetőségünk tájékozódni a digitalizáció azon területeiről, amelyek a mindennapi munkavégzésünket, illetve annak eredményességét is jelentősen befolyásolják. Felhívtam kollégáim figyelmét, hogy a digitalizáció folyamata a világjárvány enyhülését követően sem lassul, mi pedig szervezetként, illetve munkavállalóként sem engedhetjük meg, hogy nem tartunk lépést az innovációkkal. Éppen ezért arra biztattam az ÁSZ teljes állományát, hogy legyenek nyitottak a digitális és technológiai fejlesztések iránt, és minden esetben éljenek a tanulás lehetőségével.