Domokos László

Nemzetközi Integritás Nyitókonferencia: fókuszban a közszféra intézményei

2022-03-07 16:41
Nagy örömmel nyitottam meg az Állami Számvevőszék által, immár kilencedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Integritás konferenciát, amellyel egyidőben, tudásmegosztó tevékenységünk egyik kiemelt rendezvénye, a Nemzetközi Integritás Szeminárium is megkezdődött. A több napon át tartó online rendezvény fókuszában idén a közszféra intézményeinek korrupcióval szembeni ellenállóképessége áll.
Majd egy évtizeddel ezelőtt azzal a céllal szerveztük meg az első Nemzetközi Integritás Szemináriumot, hogy támogassuk a legfőbb ellenőrző szervezetek közötti tudásmegosztást főként a szervezeti integritás megerősítését, illetve a korrupció megelőzését, visszaszorítását célzó programokról, valamint ezek eredményeiről.
 
integritas
 
Azzal ugyanis szembe kell néznünk, hogy mindig voltak, és valószínűleg mindig is lesznek olyan emberek, akik jogtalan előny elérése érdekében a megvesztegetés eszközéhez folyamodnak. Következtetésképpen a korrupció kockázata mindig jelen volt és jelen is lesz, bekövetkezésének a gyakorisága és a súlyossága pedig attól függ, hogy az intézmények és az emberek mennyire lesznek ellenálló-képesek ezen kockázatokkal szemben.
 
Az Állami Számvevőszék az elmúlt tíz évben számos módon igyekezett megismertetni az integritás fogalmát és annak fontosságát a hazai intézményvezetőkkel. Ahogy a konferencián is bemutattam, filozófiánkat a legjobban a jéghegymodell szemlélteti. Jól tudjuk ugyanis, hogy a jéghegynek mindig két része van: egy, amit látunk, illetve egy, amely szabad szemmel ugyan nem látható, de ugyanolyan veszélyt jelent. Integritás szempontjából nézve, az előbbi az, amely a különböző kontrollok kiépítésében és működtetésében mutatkozik meg, míg a másik mélyen, a szervezeti kultúrában gyökerezik. Ellenőrizni, értékelni szinte kizárólag csak a kontrollok kiépítettségét és működtetését tudjuk, ugyanakkor az integritást leginkább a szervezeti kultúra határozza meg és őrzi meg.
 
jeghegy
 
Előadásomban kifejtettem, hogy az ÁSZ „vízalatti” tevékenysége során az elmúlt években érzékenyítést végzett, tudatosságot mélyített, tudásmegosztó tevékenységének keretében pedig főként a korrupciós kockázatok feltárására, elemzésére és kezelésére alkalmas technikák, a kemény és lágy integritás kontrollok, valamint az integritásirányítási modellek megismertetésére fókuszált.
 
A jéghegy modell „vízfeletti” része kapcsán elmondtam, hogy az ÁSZ több mint 10 éves fejlesztő munka után eljutott oda, hogy a közszféra szervezetei integritási rendszerének érettségét, vagyis a korrupcióval szembeni ellenállóképességét hatékonyan képes ellenőrizni. Ennek során pedig nem a hibákat keresi, hanem rámutat a hiányosságokra, és lehetőséget biztosít a javításra, így tulajdonképpen tanácsadást valósít meg.
 
A nemzetközi konferencia keretében természetesen az országhatáron kívüli céljainkról is beszéltem. Elmondtam, hogy az ÁSZ is támogatni szeretné az INTOSAI-t abban, hogy hatékony módon járuljon hozzá a stratégiájában külön kiemelt SDG 16.5., illetve az SDG 16.6 részcélok megvalósításához, amelyben kiemelt szerepe lesz az integritáskontrollok kiépítésének és működtetésének.