Domokos László

Soha nem látott ellenőrzési lefedettséget ért el az ÁSZ 2021-ben

2021-12-30 11:28
Az Állami Számvevőszék küldetése, hogy értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét és hozzájáruljon a jól irányított állam működésének támogatásához. Az ellenőrzési lefedettség növelése révén törekszik arra, hogy tevékenységével hatással legyen a közpénzfelhasználó szervezetek eredményére, a fenntartható közpénzügyi helyzet javítására.
Az ÁSZ ellenőrzéseinek elsődleges célja, hogy az ellenőrzött szervezetek működésében érzékelhető, pozitív változások következzenek be, ezáltal elősegítve a közpénzekkel való hatékony, eredményes, átlátható és szabályszerű gazdálkodásukat.
 
Az Állami Számvevőszék 2021-ben eddig soha nem látott ellenőrzési lefedettséget ért el. A Számvevőszék technológiai és módszertani fejlesztéseinek köszönhetően - különösen a monitoring ellenőrzések megjelenése - azt eredményezték, hogy amíg 2020-ban 1534 szervezet, addig 2021-ben mintegy 9.000 szervezet ellenőrzését zártuk le.
 
Fontos hangsúlyozni, hogy képesek voltunk alkalmazkodni a megváltozott élet- és munkakörülményekhez. Bár a pandémia felgyorsította a lefedettség gyors növekedését, ugyanakkor biztosítani tudtuk az érintkezésmentes munkavégzést is úgy, hogy közben szem előtt tartottuk a legfontosabb szempontot: az emberek egészségének védelmét. Ez nemzetközi viszonylatban is példátlan, hiszen több országban a Számvevőszékek továbbra is ragaszkodtak a helyszíni ellenőrzéshez.
 
A folyamatosan növekvő ellenőrzési helyszínszám természetesen maga után vonja azt is, hogy nemcsak az ellenőrzött közpénz, közvagyon lefedettségének nagysága növekszik, hanem a társadalom bizalma is megerősödhet a közpénzt, közvagyont felhasználó szervezetek irányában, hiszen az állampolgárok tudják, hogy a szervezetek folyamatos ellenőrzés, értékelés alatt állnak. Mindez hozzájárul a közpénzügyi helyzet és az elszámoltathatóság általános javulásához.