Domokos László

Szépülő otthonunk stabil alapját ne a hitel adja

2021-03-31 22:35
Az elmúlt napokban már az időjárás is egyértelműen jelzi, hogy nem csupán a naptárunk lapjai szerint érkezett meg a tavasz. A kellemes, napsütéses idő pedig számos családot ösztönöz arra, hogy hozzálássanak az otthonaikat érintő nagyobb felújítási munkálatok megtervezéséhez, kivitelezéséhez. Ebben ugyan komoly segítséget jelenthet a kedvező feltételekkel elérhető Otthonteremtési Program, a felújítás azonban így is jelentősen megterhelheti a családi költségvetést. Fontos tehát, hogy csak annyi pénzügyi kockázatot vállaljunk, amennyit hosszú távon is biztonsággal tudunk kezelni.
Beszéltem már arról korábban is, hogy rendkívül előnyös lehetőségnek gondolom a tavalyi évben bejelentett Otthonteremtési Programot, amely lehetőséget ad arra, hogy az otthonfelújítás során felmerülő költségek felét – legfeljebb 3 millió forintot – visszaigényelhessék azok, akik egy szerződéssel, valamint számlákkal tudják igazolni a munkálatok elvégzését, valamint az ehhez kapcsolódó kiadásokat. Ez amellett, hogy a társadalom széles rétegének nyújt segítséget otthonaik korszerűsítésében, szintén hozzájárul az építőiparon belüli foglalkoztatottság javulásához, illetve a gazdaság fehéredéséhez is.
 
A programmal kapcsolatban ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a felújítási költség fele a családokat terheli, ráadásul a kiadások 50% -a is csak utólag igényelhető vissza, így a munkálatok indulásakor a háztartásoknak kell állniuk a felújítás teljes összegét. Erre hívja fel a figyelmet egy, a napokban megjelent felmérés is, amely rámutat többek között arra, hogy az adatok szerint a szükséges összeget a támogatás igénybevételét tervező családok csupán 40%-a tudja önerőből biztosítani. Ez azt jelzi, hogy a felújítást tervező háztartások 60%-át az eladósodás veszélye fenyegeti, ha nem mérlegelik és veszik figyelembe a visszafizető képességük határát. Tervezni kell a tevékenységet, gondosan árat vizsgálni és tartalékot képezni 300-600 ezer forint előre nem látható költségekre.
 
Utóbbit erősíti a tény, hogy az Otthonteremtési program iránt érdeklődő családok számával párhuzamosan a különböző pénzintézetek által kínált lakásfelújítási célú személyikölcsön konstrukciók száma is folyamatosan növekszik. Ezek gyakran rendkívül kedvező lehetőségeknek tűnnek, főleg, hogy szinte minden esetben rugalmas ügyintézéssel és gyors elbírálással kecsegtetnek. Rendkívül fontosnak tartom azonban hangsúlyozni, különösen a jelenlegi nehéz helyzetben, hogy a személyi kölcsönök felvétele számos kockázatot rejt és nagyon könnyen adósságcsapdába sodorhatja az érintett családokat gondos tervezés nélkül.
 
Számos alkalommal hívtuk fel kollégáimmal a figyelmet annak a fontosságára, hogy a hitelfelvételt minden esetben alapos tájékozódás és hosszas mérlegelés előzze meg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy pénzügyi akadályaink, nehézségeink megoldásában ne a hitelek jelentsék az elsődleges megoldást. Amennyiben mégis szükséges a hitelfelvétel, rendkívül fontos meggyőződni arról, hogy hosszú távon is biztonsággal tudja azt a család törleszteni, hogy ne lépje át a pénzügyi lehetőségük felső határát.
 
Az Otthonteremtési programhoz kapcsolódóan a Kormány is kialakította a saját Otthonfelújítáőséget kedvezőnek gondolom, ezzel kapcsolatban is javaslom a támogatás igénybevételére, illetve törlesztésére vonatkozó feltételek alapos megismerését, illetve a háztartások saját pénzügyi helyzetének pontos feltérképezését.
 
Mindenkit arra bátorítok, hogy alakítsa, szépítse otthonát oly módon, hogy az teret adhasson a családdal töltött értékes időnek, a pihenésnek, kikapcsolódásnak, de akár az eredményes munkavégzésnek is, ahogy arra az elmúlt egy évben is szükségünk volt. A tervezéskor azonban legyünk körültekintőek, tartsuk be a hitelfelvétel általános szabályait és bizonyosodjunk meg arról, hogy a támogatás jogosultsági, felhasználási, elszámolási és törlesztési feltételeit is hiánytalanul megismertük.