Domokos László

Színházlátogatás járványhelyzet idején

2020-10-09 21:26
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, 2020. október 8-án a Magyar Batthyány Alapítvány szervezésében került sor a Tony „szeressétek egymást és tiszteljétek atyátok emlékét” című színdarab bemutatására, amelyet ajánlok mindenki figyelmébe.
A színdarab a Batthyány Tematikus Hét keretében került bemutatásra, és gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia visszaemlékezéseit elevenítette meg férje fogságáról és haláláról. Gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia, akit az akkori társasági életben Tonynak hívtak, személye emlékképekben elevenedik meg, így üzenve a mai kor társadalmának. Időtlenné vált női sorsa, megélt történelmi szerepvállalása arra hívja föl a nézőközönség figyelmét, hogy mindaz, ami vele megesett a XIX. században, bármelyikünkkel megtörténhet akár most, a XXI. században is.
 
Az előadás megtartására a járványügyi szabályok betartásával, így kötelező maszkviselés és a megfelelő ültetési távolság betartása mellett került sor.
 
Bár jelen helyzetben kényelmetlenséggel jár ugyan, azonban úgy gondolom, hogy nem szabad lemondanunk a kulturális rendezvények által közvetített értékekről. Magánemberként és az Állami Számvevőszék elnökeként is lelkes támogatója vagyok a kultúra ápolásának, így mindenkit arra buzdítok, hogy gyűjtsék az élményeket, és ápolják kulturális hagyományaikat.
 
Ne feledjük, hogy társas, kulturális lények vagyunk, így, a járványügyi ajánlásokat szem előtt tartva nem szabad lemondanunk a közösségi élményekről és a jó hangulatról sem. Úgy gondolom, hogy az otthon ragadt embereket ki kell szabadítani, oldani kell a bezártság érzésüket, hiszen a nagyobb rendezvények elmaradása miatt egyre nagyobb igény van a kultúra elérhető formáira.