Domokos László

Szükségünk van elődeink példájára

2022-03-24 00:00
„A Nemzeti Sírkertben olyan személyek nyugszanak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mi, magyarok, itt a Kárpát-medencében ezer éve megmaradhassunk, és gyökereinket egyre mélyebbre ereszthessük. Olyan személyek, akik a múltban elért eredményeikkel irányt mutatnak nekünk a jövőre is” - hangsúlyozta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója a védett sírokat jelölő parcellakő avató ünnepségén a keszthelyi Szent Miklós temetőben.
A Nemzeti Sírkert egy védettségi kategória, amelyet Magyarország Kormánya hozott létre 1999-ben azon országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. Olyan kiemelkedő egyéniségek sírjairól van szó, mint Kölcsey Ferenc nyughelye Szatmárcsekén, Csokonai Vitéz Mihályé Debrecenben, Gárdonyi Géza sírja Egerben vagy Kazinczy Ferenc széphalmi síremléke.
 
A projekt keretén belül a Nemzeti Örökség Intézete minden temető bejáratához elhelyez egy információs parcellakövet, rajta egy QR-kóddal, amely az intézet honlapjára mutat. Ezen keresztül a látogatók megismerhetik az adott temető védett sírjait és a benne nyugvó személyek életrajzait is.
 
Az első állomáson, a keszthelyi Szent Miklós temetőben tizenkét védett sír található. Az avató ünnepségen elhangzott, hogy ne csak emlékezzünk nagyjainkra, hanem a tudást is őrizzük meg róluk. Egyetértek azzal a gondolattal is, miszerint egy település életében fontosak a helyek és az épületek, de igazán az egyénekre kell emlékeznünk, az ő életük adhat útmutatást számunkra. Hiszen legnagyobb felelősségünk nemzetünk és nemzeti identitásunk megőrzésében van, tehát még inkább szükség van nagy elődeink példáira.