Domokos László

Tiszteletadás az ’56-os sortűz áldozatainak

2021-10-25 00:00
Október 25-én, hétfő délelőtt katonai tiszteletadás mellett emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc Kossuth téri sortűz áldozataira.
65 éve történt, hogy a Magyarországot megszálló szovjet hadsereg hazai kiszolgálóival közösen belelőtt a Kossuth téren szabadságot kérő férfiakból, asszonyokból, gyermekekből és idősekből álló békés tömegbe. Az Országgyűlés által rendezett megemlékezésen én is fejet hajtottam az 1956-os forradalom és szabadságharc e tragikus epizódja előtt.
 
„Kell, hogy erőt adjon az emlékezés” – hangsúlyozta Boross Péter egykori miniszterelnök, aki megemlékező beszédében kötelességünknek nevezte, hogy őrizzük az áldozatok, illetve a harcban elesettek emlékét.
 
A rendezvény helyszínéül szolgáló In memoriam 1956. október 25. emlékhelyen és kiállításon a Kossuth téren lezajlott kegyetlen sortüzet és a hozzá vezető eseményeket felelevenítő korabeli képek, a monitorokon futó dokumentumfilm-részletek, valamint a túlélők visszaemlékezései valóban hiteles és részletes tájékoztatást adnak az akkor itt tomboló embertelenségről.