Domokos László

Ügyintézés a virtuális térben

2020-10-07 00:00
A modernizáció új nézőpontot hozott mindannyiunk életébe. A jelenleg zajló technológiavezérelt változások legfőbb hasznosulása, ha hatékonyságot hoznak az állam és a hétköznapi emberek életébe egyaránt. A technológiai újítások pedig már a zsebünkben vannak - gondoljunk akár az egyik leghétköznapibb használati tárgyunkra, mobiltelefonjainkra.
Az a szerkezet, amely nélkül már körülbelül tíz éve senki nem indul el otthonról, alapjaiban változtatta meg a világról alkotott képünket. Eleinte csak egy rendkívül szűk réteg engedhette meg magának, majd az általa megvalósított innováció egyszerre hétköznapivá vált. Ma már állami és magánszolgáltatások széles köre vehető igénybe telefonjaink segítségével, és sokszor nagy előnyt jelent, időt, és ezáltal pénzt takaríthatunk meg vele.
 
Személyes tapasztalatom is van ezt illetően. Májusban, a koronavírus járvány kellős közepén lejárt a vezetői engedélyem érvényessége. Ez egy olyan okmány, amely nélkülözhetetlen a legtöbbünk számára a mindennapi életben, így nem volt kérdés, hogy minél előbb intéznem kell a megújítását. Sokan félve állunk hozzá az ilyen ügyintézésekhez, elég csak az ügyfélszolgálatokon hosszan kígyózó sorokra gondolnunk. A járványügyi helyzetre tekintettel úgy gondoltam, hogy elektronikus úton nézek szembe ezzel a kihívással, és siker koronázta a bátorságomat: rekord gyorsasággal, pár nap múltán a kezemben tartottam az új jogosítványomat.
 
Felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem lehet ezeket az ügyeinket mindig így intézni? Úgy gondolom, tovább kell vinni magunkkal ezeket az új lehetőségeket, és azon kell dolgozni, hogy előre lépjünk és ne visszafelé.
 
Ez így igaz az állam, a közigazgatás működésére is. A hatékonyság mérésének nézőpontját is meg kell változtatnunk. A modernizáció nem jelent azonnal jelentkező megtakarítást, de a szolgáltatás minőségének javulását magában hordozza, ami nyereség mindenki számára. A virtuális tér így válik a hatékonyság növelésének színpadává. A jelenleg zajló nagy ívű változások közepette is bízhatunk abban, hogy az a kijelentés, miszerint nem ugyanoda fogunk visszatérni, ahonnan elindultunk, nem fenyegetés, hanem üdvözlendő és elkerülhetetlen folyamat.