Domokos László

Új épülettel bővült a magyar művelődés és kultúra

2020-10-04 19:50
2020. október 3-án felavatták a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) székházát Lakiteleken. Az ünnepségen beszédet mondott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezetője, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke, valamint levélben köszöntötte az új épületet Orbán Viktor miniszterelnök. Balog Zoltán lelkész, miniszterelnöki biztos szintén a távolból kért áldást a székházra és a benne dolgozókra.
Úgy gondolom egy épület mindig keretet ad. Egy miliőt teremt. Az ország költségvetése pénzt szánt erre, méghozzá milliárdokat. Azt gondolom, ez kifejezi a Magyar Országgyűlés, a kormányzat megbecsülését és bizalmát, ami nem volt megalapozatlan, hiszen a Nemzeti Művelődési Intézet nagyon világos koncepcióval, jól követhető eredményeket, szolgáltatási portfóliót mutatott fel már az építkezés előtt. Gondoljunk bele, a legnehezebb időszakban óriási segítséget adott a munkanélkülieknek a Kulturális Közfoglalkoztatási Programmal. A kis falvaknak újból kinyitotta a kapuit, és évek, évtizedek alatt összegyűlt hiányosságokat próbált pótolni. Ez az épület kifejezi ezt a hátteret és ezt a célrendszert. Ha magát az épület megvalósítását nézem, egyszerre jelenik meg benne a polgári lét és a magyar nép hagyományos építészeti háttere. Belülről modern, mégis otthon érezhetjük magunkat, olyan helyen, ahol mindenki megtalálja a gyökereit.
 
Soha ne feledjük, hogy közösségben éli meg az ember az életét. A magyar nemzetnek pedig az a sorsa, hogy határon belül és határon túlra is kell látnia. Meggyőződésem, hogy a nemzetet nem lehet határok közé szorítani, jóval nagyobb viszonylatban lehet értelmezni, A Kárpát-medencében, a diaszpórában nem a határok a meghatározóak, sokkal inkább a hálózatok, az együttműködések. Ezért fontos, hogy ezek a közösségek meg legyenek szólítva, hogy legyen lehetőségük az értékeiket bemutatni, ápolni, s egyúttal lehetőséget kapjanak a közös gondolkodásra, a közösségünk megélésére. Ebben is nagy szerepe van a Művelődés Intézetnek.