Domokos László

Új tagokkal bővült a Pénzügyi Szemle szerkesztőbizottsága

2021-06-03 00:00
Hat új taggal bővült az Állami Számvevőszék Pénzügyi Szemle közpénzügyi szakfolyóiratának szerkesztőbizottsága. Az újonnan kinevezett tagoknak ünnepélyes keretek között nyújtottam át a szerkesztőbizottsági kinevezési okiratokat.
A Pénzügyi Szemle célja, hogy a felületén megjelenő aktuális, a közpénzügyek szempontjából releváns témákban született publikációk révén a szakmai- tudományos és közéleti viták egyik kiemelkedő jelentőségű hazai és nemzetközi platformja legyen. Ezért is rendkívül nagy öröm, hogy olyan elismert kutatókat, tudósokat és intézményvezetőket köszönthettem a szakfolyóirat szerkesztőbizottságában, akiknek a lapban megjelent publikációi jelentős tudományos, illetve szakmai elismerést vívtak ki, illetve, akik korábban már szoros szakmai együttműködést alakítottak ki az ÁSZ tudományos műhelyeivel és folyóiratával.
 
PSZ szerbizules
 
A Pénzügyi Szemle immár hat lapszámmal jelenik meg, illetve az online felülete is teljeskörű modernizációs fejlesztéseken megy keresztül. Az új szerkesztőségi és szerkesztőbizottsági tagok kinevezésével pedig az a személyi és szakmai háttér is tovább fejlődik, amely biztosítja majd az egyre nagyobb számban érkező kéziratok magas színvonalú lektorálását és szerkesztőségi feldolgozását.
 
A szerkesztőbizottság újonnan kinevezett tagjai tiszteletére rendezett eseményen, Németh Erzsébet, a Pénzügyi Szemle felelős szerkesztője bemutatta a közelmúltban elért fontos eredményeinket. Ezek közül azt a Kínai Nemzetközi Tudásinfrastruktúrával (CNKI) megkötött együttműködést emelném ki, amely révén a folyóirat több mint 60 millió felhasználóhoz juthat el.
 
Az eredmények mellett, természetesen a célokról is beszéltünk, amelyekkel kapcsolatban már az új szerkesztőbizottsági tagok is ismertették álláspontjaikat főként azzal a kapcsolatban, hogy miképpen lehetne a folyóirat további célkitűzéseit megvalósítani, illetve, hogy milyen témák feldolgozásával lehetne növelni a folyóirat olvasottságát, valamint javítani nemzetközi pozícióit. Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke az olyan aktuális témák feldolgozását emelte ki, mint a fiskális stabilitás, a versenyképesség, a versenyjogi eljárások, illetve a digitalizáció és a fenntarthatóság mérése.
 
PSZ szerkbizules2
 
Mivel a Gazdasági Versenyhivatal sok mikroadattal rendelkezik, így a szervezet szakértőinek írásai hozzá tudnak majd járulni a folyóirat szakmai célkitűzéseinek eléréshez. Veresné dr. Somosi Mariann, a Miskolci Egyetem dékánja a nemzetközi kutatócsoportok megszólítását és publikálásra való ösztönzését hangsúlyozta, illetve megfontolásra javasolta a minőségi kutatási módszertan és a teljesítménymenedzsment témáit a jövőbeli lapszámok fókusztémái kapcsán. Vargha Bálint Tamás, az ÁSZ projektvezetője szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt szükséges fektetni a folyóirat nemzetközi beágyazottságára, a járvány utáni gazdasági helyzet elemzésére, valamint arra, hogy az egyes gazdasági kérdések miképpen kapcsolódnak a közjó fenntarthatóságához. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének kinevezési okiratát hivatalos távolléte miatt Parragh Bianka, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja vette át, aki a fenntarthatóság és a versenyképesség vizsgálatának fontosságára hívta fel a szerkesztőbizottság figyelmét.
 
Változatlan célokkal, új nézőpontokkal gazdagodva kezdjük meg tehát a közös munkát, amelytől további fontos, hazai és nemzetközi szakmai eredményeket várunk.