Domokos László

Ünnepi gálakoncerttel nyílt meg újra az Operaház

2022-03-13 00:00
Március 12-én gálakoncerttel, a következő két napon pedig Erkel Hunyadi László című operájának ősváltozatával, valamint MacMillan Mayerling című balettjével ünnepelte az Opera, hogy csaknem öt év után ismét felgördülhetett a függöny a felújított Andrássy úti Ybl palotában. Az épületben 2017 októberében kezdődtek meg a helyreállítási munkálatok: a közel 5 évig tartó felújítás nem csupán Budapest egyik építészeti remekművének ragyogását szolgálja, de a XXI. század alapkövetelményeit is reprezentálja.
„Mennyi mindent látott, mennyi mindent átélt ez az épület: 138 esztendő háborúit és forradalmait, hódítókat és változó államformákat, megszállást és visszanyert szabadságot. Régit és újat, konzervatív stílust és haladót” – emlékeztetett minket Áder János köztársasági elnök a gálakoncertet megnyitó beszédében.
 
Jómagam is egyetértek azzal, hogy a kulturális beruházásokra nemcsak az értékmegőrzés miatt van szükség, hiszen azontúl, hogy ez egy felemelő és léleknemesítő folyamat, léptéket is ad az embernek: élményt kínál, igényességre és hagyománytiszteletre tanít.
 
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója felvetette, hogy amikor a látogatók belépnek az Ybl Miklós főműveként számon tartott épületbe, vajon felteszik-e a kérdést: miért is ilyen gyönyörű? A főigazgató szerint a válasz egyszerű, de sok elemű: például a gyermekkari szólisták, az Operaház balettintézetének növendékei, a balettáncosok, az énekkari művészek, a karmesterek, az énekesek és nem utolsósorban a festőművészek, iparművészek, sőt a videótervezők és fénytervezők munkái miatt.
 
Az Újranyitógála műsorán az alkalomhoz illő művek csendültek fel: elhangzott többek között Dohnányi monumentális előadói apparátusra írt, ritkán hallható Ünnepi nyitánya, részletek csendültek fel Kodály Háry Jánosából, valamint ugyancsak részletet láthattunk Seregi A makrancos Kata című balettjéből. A magyar szerzők művei mellett Plácido Domingo karmester vezényletével magyar tematikájú darabok is megszólaltak.
 
Sokan vártuk már, hogy ellátogathassunk az Operaházba, és élvezhessük az előadásokat. Az épület immár megújult formában, színes és különleges műsorkínálattal várja a látogatókat.