Domokos László

Változás és átalakulás – a Post-Covid gazdaság kihívásai

2022-04-28 12:51
Két év után újra személyes szakmai találkozó keretében valósult meg a Pécsi Pénzügyi Napok. A rendezvény témája - a „Post-Covid gazdaság kihívásai” - aktuálisabb már nem is lehetett volna: a pandémia, a háború és a növekvő infláció hatása már érezhető a nagy pénzügyi rendszerekben és a gazdaság szereplői számára is. Az eseményen a magyar monetáris és fiskális rendszer jövőbeni kihívásait, gyakorlati kérdéseit vettük górcső alá.
Bár a világjárványt és annak hatásait a háború árnyéka elhomályosítja, úgy gondolom, nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a járványhelyzet nem múlt el. A téma különösen fontos nemzetgazdasági és közpénzügyi szempontból, így az Állami Számvevőszék számára és számomra is kiemelt jelentőséggel bír.
 
Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a következő évtizedben jelentősen megváltozik, egyes területeken pedig alapjaiban alakul át a minket körülvevő világ. A világjárvány, a háború, a gazdasági-pénzügyi válság, a klímaváltozás, az ipari és technológiai forradalom egymással is összefüggő, sok esetben egymást erősítő, gyorsító folyamatokat eredményeznek. A lehetséges forgatókönyveket, a valószínűsíthető gazdasági és társadalmi hatásokat hozzánk hasonlóan a világ nagy részén folyamatosan vizsgálják, elemzik és modellezik.
 
PecsiPenzugyi
 
Pécsi előadásom fókuszába azokat a trendeket helyeztem, amelyek nemzeti és globális szinten is változást és átalakulást hoztak a COVID-19 világjárványban, és emellett az Állami Számvevőszék érdeklődésének spektrumában is voltak.
 
Az ÁSZ elemzései egyértelműen rámutattak arra, hogy a magyar válságkezelés sikerének az egyik záloga a korábbi értékalapú prioritások követése volt, azaz az emberek biztonsága, a családok védelme, a munkahelyek megőrzése, a vállalkozások terheinek mérséklése, a gazdaság kifehérítésére továbbra is alapvető cél maradt.
 
A válság tanulságai alapján szükséges az állam szerepét is újra gondolni. Ezt – néhányad magammal együtt – már el is kezdtük. Keressük a válaszokat és remélem, hogy a konferencia is hozzájárult ahhoz, hogy helyesen feleljünk a már feltett, illetve az új kihívások miatt felmerülő további kérdésekre.