Domokos László Az Állami Számvevőszék Elnöke

Magamról

domokos_laszlo Tisztelt Olvasó!

 Az ÁSZ elnökeként hiszem, hogy a számvevőszéki ellenőrzés képes az állampolgárok mindennapi életét jobbá tevő pozitív változások elindítására.
 
 Nap, mint nap az intézmények biztonságos és eredményes működtetéséért, fenntarthatóságáért és az adósságmentes stabil fejlődés eléréséért  dolgozom.

 Meggyőződésem és tapasztalataim szerint ellenőrzés nélkül nincs rend, és azt is hittel vallom, hogy a rend értéket teremt. Ellenőrzésre tehát  szükség van, az értékteremtő ellenőrzés pedig feltételezi munkánk tényleges és valós, társadalmi szinten is érzékelhető hasznosulását. Mind az   önkormányzatok pénzügyeinek rendezése, mind pedig az államadósság kordában tartása mutatja, hogy milyen fontos és hasznos munkát   vállaltak azok, akik a közpénzek feletti őrködést választották hivatásuknak.

 Szívügyemnek tekintem a nemzeti kultúra ápolását, a kulturális értékek megőrzését, amelyek alapjaiban határozzák meg egy nemzet társadalmi   fejlődési lehetőségeit, és amelyek a következő generáció életkörülményeire is döntő befolyással bírnak.

 Legalább ennyire fontos számomra annak elérése, hogy az a fajta pénzügyi tudás, amely kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszi mindennapi  életünket minél több helyre, minél több emberhez eljusson, hiszen ez egy olyan érték, amelyre – én azt gondolom – ma mindenki vágyik. A nyugalom, a kiszámíthatóság és a pénzügyi helyzet rendezettsége nagyon fontos alapja a kiegyensúlyozott családi életnek.

Önéletrajzom

1965-ben születtem Békéscsabán. Nős vagyok, egy lányom van.
 
1983-ban érettségiztem a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban.
 
1988-ban okleveles közgazdaként fejeztem be tanulmányaimat Pécsett, a JPTE Közgazdaság-tudományi Karán, majd 1991-ben szakközgazdász diplomát szerzetem a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem Továbbképző Intézetében.
 
Munkám során mérföldköveim:
 
1990 és 1994 között Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzati Hivatalának gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere voltam. Az 1994. évi önkormányzati választásokon bejutottam Békéscsaba Képviselő-testületébe, ahol a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság elnöke, illetve a Békés Megye Képviselő-testületének frakcióvezetője voltam.

1998 és 2010 között négyszer választottak meg országgyűlési képviselőnek Szarvas és térsége választókörzetben.
 
1998 és 2002 között a Fidesz Országgyűlési frakciójának frakcióvezető-helyettese, a gazdasági kabinet vezetőjeként dolgoztam.
 
1998-2002, illetve 2006-2010 között a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökeként munkálkodtam.
 
1998 és 2010 között az Országgyűlés különböző bizottságaiban - Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság, Önkormányzati és rendészeti bizottság, Gazdasági bizottság, Költségvetési és pénzügyi bizottság, Olimpiai albizottság, Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság - láttam el tagként, alelnökként és elnökként feladataimat.
 
Az Országgyűlés 2010. július 5-ei hatállyal választott meg az Állami Számvevőszék elnökének. Ekkor valamennyi politikai tagságomról lemondtam.
 
2010 óta a Pénzügyi Szemle folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke, 2011 óta a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) elnöke vagyok és a Költségvetési Tanács tagjaként dolgozom. 2011. július 1-ig a Magyar Közgazdasági Társaság elnökségi tagja voltam.
 
2019 karácsonyán jelent meg „Ellenőrzés - a fenntartható jó kormányzás eszköze” című könyvem, amit ezúton is szíves figyelmébe ajánlok.

Domokos László

Partnereim