Domokos László

Teljesítménynövelés a COVID-19 alatt – indul az EUROSAI-OLACEFS!

2020-09-07 00:00
Mintegy 70 ország, több mint 200 számvevőszéki szakértője vesz részt az európai és dél-amerikai, illetve karibi számvevőszékek háromnapos online konferenciáján, amit az Állami Számvevőszék szervezett meg. A szerdán kezdődő és péntekig tartó IX. EUROSAI-OLACEFS közös konferencia azt a kérdést helyezi a fókuszba, hogy a COVID-19 járvány milyen lehetőséget jelent az ellenőrző intézmények számára abban, hogy növeljék a teljesítményüket. A szakmai program plenáris ülésekből, panelbeszélgetésekből és munkacsoport-ülésekből áll a digitális eszköztár magas szintű kihasználásával jelen lesz többek között az EUROSAI, az OLACEFS elnöke és köszöntőt mond Domokos László, az ÁSZ elnöke is.
2020. szeptember 9-én szerdán, online formában elindul az Állami Számvevőszék által szervezett IX. EUROSAI-OLACEFS közös online konferencia. Az esemény három napos, a szervezésnél az ÁSZ teljes mértékben figyelembe vette az országok közötti eltérő időzónákat.
 
Kapcsolódó tartalom:

Nemzetközi fókuszban a mérőszámok és mérési eszközök

Társadalmi hasznosulás az EUROSAI-OLACEFS munkacsoport fókuszában

Mint arról korábban beszámoltunk, az EUROSAI és OLACEFS Kormányzótanácsai egyhangúan fogadták el az Állami Számvevőszék azon felajánlását, mely szerint a soron következő, immáron IX. EUROSAI-OLACEFS Közös Konferencia online kerüljön megrendezésre, így biztosítva a nemzetközi tudásmegosztást a COVID-19 járvány időszakában is.
 
 
Az Állami Számvevőszék az elmúlt években teljes digitális átállást hajtott végre, első körben stratégiai szinten, majd kiterjesztve azt a szervezet egészére, abból a célból, hogy az ÁSZ fogadóképessé váljon az új technológiákra, így a rendezvényt is a digitális térben szervezi meg, reagálva Covid-19 járvány hatásaira.
 
A szakmai programot tekintve a konferencia első napján köszöntőt mond Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, majd az EUROSAI török elnöke, Seyit Ahmet Baş, az OLACEFS perui elnöke, Nelson Eduardo Shack Yalta is köszönti majd a résztvevőket a digitális térben.

Ezt követően kezdetét veszi a plenáris ülésszakasz, több előadással, kérdés-válasz szekcióval. A második nap a panelbeszélgetéseké és a szakmai műhelymunkáké. Az Állami Számvevőszék által moderált két műhelymunka közül az egyik a mérőszámok és mérési eszközök témakörét járja körül, mely során aktuális trendekkel és jó gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A másik a társadalmi hasznosulással foglalkozik, melyből megtudhatjuk, hogy a társadalom informálására milyen modern és hatékony eszközrendszert alakítottak ki, illetve mennyiben képesek felhívni a média, az állampolgárok és a további érdekelt felek figyelmét a számvevőszékek. A harmadik és egyben utolsó nap szintén plenáris szekcióval zárul, mely során bemutatják a csoportmunkák következtetéseit, illetve María José de la Fuente y de la Calle, az EUROSAI spanyol főtitkára, Jorge Bermúdez Soto, az OLACEFS chilei főtitkára, továbbá az ÁSZ képviselője búcsúzik a résztvevőktől.