Domokos László

Domokos László: képzi az ÁSZ a közszféra vezetőit

2018-02-09 09:26
Az eredményesség és az integritás elválaszthatatlan egymástól a közszférában – hangsúlyozta az Állami Számvevőszék elnöke, Veszprémben. Domokos László a megyei múzeumok ellenőrzési tapasztalatait, valamint az ellenőrzések hasznosulását ismertette a Megyei Jogú Városok Szövetségének éves közgyűlésén. Az ÁSZ elnöke kiemelte: a múzeumi vezetők és a fenntartó önkormányzatok példamutató módon együttműködőek a feltárt hiányosságok kijavításában. Domokos László előadásában részletesen bemutatta a Számvevőszék tanácsadó tevékenysége keretében kidolgozott etikus közpénzügyi vezetőképző programját, amelyet 2018-ban újabb területekre, intézménytípusokra terjeszt ki.
Domokos László előadásában részletesen bemutatta a – többségében megyei jogú városok által fenntartott – múzeumi intézményeknél feltárt problémákat. Az ÁSZ elnök kiemelte a szabályos működés és gazdálkodást megalapozó belső kontrollrendszer jelentőségét. Majd rámutatott a korrupciós veszélyekkel szembe védelmet biztosító integritásközpontú szervezeti működés fontosságára. Mint mondta: összességében a kiépült kontrollok nem biztosították teljes körűen a múzeumok korrupciós kockázatok elleni védelmét, valamint a korrupció megakadályozása érdekében szükséges intézkedések körének kialakítása sem történt meg.
 
Domokos László: képzi az ÁSZ a közszféra vezetőit
 
Az ÁSZ elnöke felidézte: 2015-ben az Országgyűlés határozatában bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Ennek érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel 2016. február 1-jével létrehozta a Közszolgáltatási menedzsment intézeti tanszéket. A 2016 szeptemberében indult képzési program célkitűzése az etikus közpénzügyi vezetőképzés tudományos megalapozása, és kifejezetten a költségvetési intézmények első számú vezetői számára készült, az ő munkájukat kívánja segíteni.
 
 
Domokos László: képzi az ÁSZ a közszféra vezetőit

A képzési programba történő bekapcsolódás lehetőségét – az ellenőrzési tapasztalatok összegzése alapján – az ÁSZ elsőként a megyei múzeumok igazgatói részére ajánlotta fel. Előadásában Domokos László bejelentette: a múzeumokat érintő ellenőrzések és a képzés tapasztalatai arról győztek meg, hogy – az Országgyűlés határozatával összhangban – az ellenőrzött szervezetek vezetőinek képzését is kiterjeszti az ÁSZ. Ebben az évben négy ilyen képzést tervezünk, az idén tavasszal az állami fenntartású gyermekvédelmi és szociális intézmények vezetői számára, illetve az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok vezetői számára. A másik két képzés célcsoportjáról majd később, az ellenőrzési tapasztalataink függvényében születik döntés – ismertette előadásában az Állami Számvevőszék elnöke, a Megyei Jogú Városok Szövetségének veszprémi közgyűlésén.
 
Az előadásről bővebben ide kattintva olvashat.