Domokos László

A betegek érdeke a rend

2020-01-16 12:13
„A betegek alapvető érdeke, hogy a kórházak átláthatóan gazdálkodjanak, és betartsák a gazdálkodási szabályokat”- írta a Növekedés.hu oldalon megjelent írásában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
A napokban húsz, az elmúlt években pedig az ÁSZ által ellenőrzött kórházak főigazgatói fejezték be az Állami Számvevőszék november közepén indított etikus vezetőképző programját. Domokos László úgy látja, a képzésen való aktív részvétel és együttműködés reményt ad arra, hogy elinduljon a szemléletváltás a kórházak gazdálkodásában.

Az ÁSZ elnökének meggyőződése, hogy a jól irányított államhoz mindenekelőtt felkészült és az integritásközpontú – vagyis a törvényi előírásoknak megfelelő, korrupciómentes átlátható – működésre törekvő kórházi vezetőkre van szükség. A rend ugyanis értéket teremt.

A cikkben Domokos László rámutat arra, hogy ameddig az egyes kórházak szintjén nincs rend, vagyis hiányoznak a jogszabályoknak megfelelően kialakított és működtetett gazdálkodási és irányítási szabályrendszerek, addig gyakorlatilag kizárt, hogy a pénzügyi folyamatok átláthatók legyenek. Írásában az ÁSZ elnöke kiemelte, a szabálytalan, átláthatatlan és elszámoltathatatlan pénzügyi és vagyongazdálkodás hatással van a szakmai feladatellátásra, a betegellátás minőségére, hatékonyságára is. Ezt azt jelenti, hogy a lakosság bizalmát a rend erősíti.

Az ÁSZ is érzékeli az egészségügyben jelentkező finanszírozási és strukturális problémákat, hiszen az ÁSZ elemzői is rámutattak arra, hogy az egészségügy finanszírozási rendszere és az ellátási struktúra korszerűsítésre, átalakítása szorul. Ezzel együtt a hatályos törvényeket a kórházak vezetőinek is be kell tartaniuk, de legalábbis törekedniük kell erre – emelte ki Domokos László.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.