Domokos László

A pénzügyi ismeretek fejlesztéséről tartott előadást Domokos László

2018-05-16 14:17
A fejlett pénzügyi kultúra javítja az egyének életminőségét, valamint növeli a létbiztonságot - hangsúlyozta beszédében Domokos László, a „Pénzügyi tudatosság és szociális biztonság” címmel rendezett konferencián Budapesten. A Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztálya által szervezett eseményen az Állami Számvevőszék elnöke mellett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Magyar Államkincstár, az Adóhatóság és a Magyar Nemzeti Bank, valamint az Econventio Egyesület vezetői is megosztották tapasztalataikat a témában.
A május 16-i eseményen Domokos László beszédében kiemelte: nagyobb valószínűséggel kerülik el a kockázatos pénzügyi döntéseket azok a háztartások, amelyek fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkeznek, makroszinten pedig a magasabb pénzügyi tudatossággal rendelkező társadalom az ország pénzügyi helyzetét is stabilabbá teszi.
 
„Ahhoz hogy az emberek pénzügyi biztonságban érezzék magukat, fejleszteni kell a pénzügyi ismereteiket. Az nem elég, hogy képesek a pénzt elkölteni, tudniuk kell számolni, tervezni, felismerni a lehetőségeket és kezelni a kockázatokat.”– hangsúlyozta Domokos László.
 
DSCF5545
 
Az Állami Számvevőszék elnöke aggasztónak tartja, hogy Magyarországot még mindig a pénzügyi ismeretek, a tervezés és az előrelátás hiánya jellemzi. Előadásában felidézte az OECD két – 2010-ben, illetve 2015-ben elvégzett – kutatását. Fontos eredménynek nevezte, hogy a két felmérés között eltelt időszakban nőtt a megtakarítással rendelkezők aránya Magyarországon.
 
Domokos László bemutatta az ÁSZ témában készült felmérését és kutatási jelentését, illetve az Econventio Egyesülettel folytatott több éves szakmai együttműködés eredményeit. Ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolákban érdemes lenne általánossá tenni a pénzügyi ismeretek gyakorlatias oktatását. A diákokat fel kell készíteni a jövő az öngondoskodás, a tudatos tervezés és a hosszú távú célok kitűzése terén is.