Domokos László

Domokos László az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt

2016-03-02 14:00
Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke március 1-jén, hétfőn. A beszélgetés alkalmával szó esett az állammenedzsment megújításáról, a felsőoktatás és a kórházak ellenőrzéseinek tapasztalatairól, valamint az állami és önkormányzati vállalatok integritás felméréséről is.
Az állammenedzsment átalakításával kapcsolatban Domokos László felhívta a figyelmet a felelős gazdálkodás fontosságára. Mint mondta: az intézményvezetésnek annyi pénzből kell kijönnie, amennyi a bevétele. Hozzátette: erősíteni kell egyrészt az állami tulajdonosi jogot gyakorlónak a megrendelő, felügyelő szerepét, meg kellett erősíteni a vezetőknek az integritási elvek szerinti működésének az elveit, és hozzátartozik ehhez, hogy nem elég csak szabályosan, hanem gazdaságosan, hatékonyan, eredményesen is kell működniük. Közelítenie kell az államnak is a munkaerőpiaci viszonyokhoz, a bérek tekintetében is - hangsúlyozta az elnök.
 
Magyarországon több mint 160 egészségügyi intézmény van. Ennek az ellenőrzése egyszerre nincs célul kitűzve. Három éve is vizsgáltunk kórházakat és a következő három évben is fogunk - ismertette Domokos László. A kórházak ellenőrzése során tapasztaltakkal kapcsolatban az ÁSZ elnöke megjegyezte: Az ellenőrzött intézményeknél jellemző, hogy olyan gazdasági ellenjegyzés születik, ami mögött nincs fedezet, vagy nem születik ellenjegyzés, és e nélkül rendelnek meg szolgáltatást, gyógyszert, vesznek fel embereket. Az ellenőrzött kórházaknál rendszerszintű hiányosságokat tapasztaltunk, tehát nincsenek egyértelmű aláírási jogkörök, nincs leszabályozva a közbeszerzés rendje, nincs nyilvántartva a vagyon - emelte ki az ÁSZ elnöke.
 
Az önkormányzatok ellenőrzéseivel kapcsolatban Domokos László elmondta: „Az önkormányzati világban egy hatalmas változás történt azóta, amióta az a több mint 1200 milliárd forintnyi államadósság, vagy önkormányzati adósság államadóssággá vált. A válsághelyzetből normál működési körülmények jöttek létre. Az ország érdeke az, hogy jobb minőségű irányítást kapjon. Ugyan javult ez a terület, de az látszik, hogy egyértelmű felelősségi viszonyok, és a jó minőségű vezetési színvonalban még finoman szólva van tere a fejlődésnek - hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.
 
Domokos László kiemelte - A legnagyobb korrupciós kockázat továbbra is a felsőoktatásnál jelentkezik, mert ott van a legnagyobb önállóság a gazdálkodás terén. Egy felsőoktatási intézmény ingatlant hasznosít, gazdasági társaságokat üzemeltet, fenntart, tulajdonol, kiszervez rengeteg feladatot, hiszen külső partnerekkel dolgozik, díjakat állapít meg egymaga, közbeszerzéseket bonyolít, és méltányosságról dönt a tandíjakkal kapcsolatban. Rengeteg EU-s pénz jelent meg az elmúlt években ezen a területen, és továbbra is - szerencsére mondhatnánk - megjelenik - hangsúlyozta Domokos László.
 
Az ÁSZ elnöke ismertette: Az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál februárban lezárult az adatfelvétel, és megkezdődött az eredmények értékelése.
 
A felsőoktatás intézménycsoportban és az általános és középiskolák intézménycsoportban mért integritás felmérések eredményei már elérhetők az Állami Számvevőszék honlapján.
 
A teljes beszélgetés két részletben, az alábbi linkeken hallgatható meg.