Domokos László

Domokos László ünnepi beszédet mondott Újkígyóson

2017-08-21 12:48
Az Állami Számvevőszék elnöke ünnepi beszédet mondott augusztus 20-án az Újkígyósi Városnapon. Domokos László a Szűz Mária Szent Neve katolikus templomban tartott misét követően, a Wenckheim parkban található Hazaváró Emlékkútnál fejtette ki gondolatait az államalapító máig élő szellemi örökségéről.
„Szent István művének jelentőségét mutatja, hogy az államalapítás során a nomád magyarok nem külső erő fenyegetésére, hanem saját elhatározásukból ültek le Európa asztalához, s ez – az átmenet minden belső harca és fájdalma ellenére – nemességet és büszke tartást adott a pápai korona viseléséhez” – mondta beszéde kezdetén Domokos László.
 
Az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta, hogy az ország függetlenségének megteremtéséhez – az elengedhetetlen hitéleti háttér mellett – stabil gazdasági alapok is kellettek. A szellemi és anyagi önállóság – véleménye szerint – olyan értékek, melyek mai napig meghatározóak a magyarság világnézetében, s erre a szabad földbérlők által létrehozott és felvirágoztatott Újkígyós is szemléletes példát kínál.
 
A településhez családi szálakkal is kötődő előadó felhívta az ünneplők figyelmét arra, hogy szerencsés ember, aki élete során az otthoni környezetből kiszakadva, majd évtizedek múltán oda visszatérve kézzelfogható valóságként találja az otthonát. „Nap mint nap látjuk, milyen ütemben változik a világ, s tudjuk, hogy nálunk hatalmasabb erők könnyen elsöpörhetnek mindent, ami fontos: utcát, várost, hazát… Kedves Barátaim, kérem Önöket, soha ne felejtsék el, mennyi akarat, türelem és erőfeszítés kellett ahhoz, hogy ma, 2017. augusztus 20-án kimondhassuk: mi, itt Európa közepén több mint ezer éve itthon vagyunk” – hangsúlyozta az Állami Számvevőszék elnöke.