Domokos László

Etikus vezetőképzési konferenciát nyitott meg Domokos László

2018-09-28 13:16
Az ÁSZ szeptember 27-én rendezte meg „Fókuszban az állami vállalatok – konferencia és közpénzügyi vezetőképzés” című programját. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitóelőadásában az állam tulajdonosi szerepvállalásának lehetséges fejlesztési irányait ismertette. A programon állami társaságok első számú vezetői hallhatnak gyakorlati példákat, fejlesztési lehetőségeket bemutató előadásokat az állami vállalatirányítással összefüggésben. A szemináriumot másfél napos képzési program, majd öt hetes távoktatás követi.
„2015 decemberében egy országos napilapnak adott interjúban azt nyilatkoztam, hogy kialakítjuk azokat a módszereket, amelyekkel mérhetővé válik a köztulajdonú vállalatok hatékonysága, és képzéseket is tartunk majd a cégvezetőknek, intézményvezetőknek arról, miként szűrhetik ki, háríthatják el a korrupcióra lehetőséget adó helyzeteket, veszélyeket” – kezdte előadását Domokos László, az ÁSZ elnöke. „Akkor ezek még előkészítés alatt lévő tervek voltak, azóta viszont tettek is követték ezeket az elképzeléseket” – tette hozzá.

Domokos László kiemelte, az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai a portfólió menedzsment célszerűségére hívták fel a figyelmet. Ez alapján az ÁSZ úgy látja, hogy ésszerű lenne az állami tulajdonú gazdasági társaságokat stratégiai jelentőségük és egyéb szempontok alapján csoportokba osztani, és e csoportokra kidolgozni a stratégiai irányítás különböző formáit. Javasolható emellett, hogy a portfólió áttekintésekor, átalakításakor a méretgazdaságosság legyen egy fontos szempont.