Domokos László

Indokolt az egészségügy finanszírozásának átalakítása

2020-01-08 15:21
„Átláthatatlan, hogy valójában mennyi finanszírozást igényel egy-egy kórház működtetése, és azt sem lehet megmondani, hogy pontosan miből termelődött 2019-ben a több tíz milliárd forintos kórházi adósság”- mondta Domokos László a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Az Állami Számvevőszék az elmúlt években számos ellenőrzést végzett hazai kórházaknál, amelyek során sorozatos gazdálkodási szabálytalanságokra, illetve az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás hiányosságaira derült fény. Ezek miatt nem egyértelmű, hogy mi mennyibe kerül egy-egy kórháznál és mennyi finanszírozást igényel az intézmények működtetése. Az ÁSZ által az elmúlt években ellenőrzött kórházak döntő többségének átláthatatlan gazdálkodása önmagában is kizárja, hogy a rendszert intézményi szinten fenntarthatónak lehessen tekinteni.
 
Domokos László úgy véli, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, az ellátás minőségének javításához szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra és szakellátó intézményekre van szükség. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az eredményes és korrupciómentes gazdálkodást megalapozó, a törvényi előírásoknak megfelelő működtetés alapvetően nem pénzkérdés.
 
600
Fotó: Havran Zoltán
 
A Magyar Nemzet cikkében Domokos László fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy ameddig az egyes intézmények szintjén nincs rend, vagyis hiányoznak a jogszabályoknak megfelelően kialakított és működtetett gazdálkodási és irányítási szabályrendszerek, addig gyakorlatilag kizárt, hogy a pénzügyi folyamatok átláthatók legyenek. Az ÁSZ elnöke egyszerűen úgy fogalmazott: nem lehet tudni, hogy mire megy el a pénz, így azt sem lehet pontosan megítélni, hogy valójában miből termelődött 2019-ben a több tíz milliárd forintos kórházi adósság.
 
 
Domokos László szerint megengedhetetlen, hogy egyes költségvetési intézmények ilyen mértékű kifizetetlen számlát halmozzanak fel és pénzügyi fedezet nélkül vállaljanak kötelezettségeket. Mindez az államba vetett bizalmat veszélyezteti és rendkívül rossz példát mutat a gazdaság és a társadalom más szereplőinek – szögezte le az ÁSZ elnöke.