Domokos László

Interjút készített a Magyar Fórum Domokos Lászlóval

2017-02-16 13:26
A fenntartható kifehérítésre és a hatékonyságra kell koncentrálni az elkövetkező években – hangsúlyozta Domokos László a Magyar Fórumnak adott interjúban. Kiemelte: az illegális viszonyok felszámolásáért újabb és újabb olyan intézkedéseket kell meghozni, amelyek aztán növelhetik az adóbevételeket. Továbbá fontos, hogy a költségvetési kiadásokkal szemben hatékonysági és eredményességi követelményeket is határozzanak meg – mondta az Állami Számvevőszék elnöke.
Az adóbeszedés hatékonyságának növelése nemcsak öncél, hanem eszköz is lehet arra, hogy az adókulcsok csökkenhessenek, és ezáltal a gazdaság versenyképessége javulhasson – emelte ki Domokos László a Magyar Fórum január 26-ai számában megjelent interjúban. Hozzátette: a gazdaság kifehérítéséből származó többletet az állam kisebb adókulcsok, vagy célzott kedvezmények révén az adózóknál hagyhatná, mellyel segíthető például a bérek emelkedése, de a kisebb adókulcsok hatására tovább fehéredhet a gazdaság is. Az adórendszer tekintetében leginkább a munkával kapcsolatos közterhek csökkentését kellene folytatni, tehát a járulékok vagy a személyi jövedelemadó, vagy adott esetben ezek együttes mérséklésére van szükség – tette hozzá az ÁSZ elnöke.
 
 
Interjút készített a Magyar Fórum Domokos Lászlóval
 
Domokos László az interjúban hangsúlyozta a versenyképesség egyik legfontosabb sikerkritériumát, az állammenedzsment megújítását is. Itt az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az integritás követelményének teljesítése mellett az eredményesség követelménye már nemcsak elvek szintjén fogalmazódik meg, hanem olyan konkrét intézkedésekbe építve, mint például a közintézmények teljesítményének mérése – hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke. Folytatta: az Állami Számvevőszék a tavalyi évben már megfogalmazta a rendszer megújításával kapcsolatos javaslatait, amelyeknek döntő többségét a kormány elfogadta.
 
Az Állami Számvevőszék továbbá már régóta szorgalmazza, hogy a költségvetési kiadásokkal szemben hatékonysági és eredményességi követelményeket is határozzanak meg – húzta alá Domokos László. Hozzátette: fontos, hogy a költségvetés fejezeti, illetve intézményi előirányzatai esetében legalább az legyen meghatározva, hogy az előirányzat felhasználásánál a kormány a megtakarítást tartja célszerűnek, vagy azt, hogy az adott összegből minél több és jobb ellátást biztosítson az arra jogosultak számára. A „fenntartható kifehérítés” ezért egy komplex, a teljesítményt és a hatékonyságot középpontba állító gazdasági folyamat, intézkedéssorozat kell, hogy legyen – összegezte Domokos László.
 
A teljes interjú a Magyar Fórum XXVIII. évf. 4. számában jelent meg, ide kattintva olvashatja el.