Domokos László

Tudásmegosztó napok 23 megyei jogú várossal

2019-02-21 11:57
Az ÁSZ a Megyei Jogú Városok Szövetségével és a Közbeszerzési Hatósággal 23 megyei jogú város gazdasági társaságait közvetlenül támogató tudásmegosztó rendezvénysorozatot indított. A rendezvénysorozat 2019. február 21-én indult Kaposváron. Az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László megnyitóbeszédben ismertette az együttműködési megállapodás eddigi hasznosulását, jövőbeni céljait.
Az Állami Számvevőszék 2010 novemberében hat önkormányzati szövetséggel, közte a Megyei Jogú Városok Szövetségével kötött együttműködési megállapodást. A megállapodás célja az ellenőrzési tapasztalatok, illetve jó gyakorlatok minél szélesebb körű hasznosulása. 2015-ben Szita Károly kezdeményezését követően az Állami Számvevőszék kiemelt figyelmet fordított a megyei jogú városok gazdasági társaságinak ellenőrzésére. Az ÁSZ az elmúlt években közel 60, a megyei jogú városok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaság ellenőrzését végezte el, melynek megállapításait, tapasztalatait elemzésben összegeztek.
 
Az ÁSZ a Megyei Jogú Városok Szövetségével és a Közbeszerzési Hatósággal indított, 23 megyei jogú várost közvetlenül támogató tudásmegosztó rendezvénysorozat célja az önkormányzatok gazdasági társaságainak szabályszerű és eredményes működésének támogatása.
 
A hat helyszínes rendezvénysorozat nyitóeseményére Kaposváron került sor, amelyre a kaposvári, a pécsi és a szekszárdi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetői, illetve az önkormányzatok tulajdonosi joggyakorlásban érintett munkatársai kaptak meghívást. Az országos rendezvénysorozat célja a megyei jogú városok cégeit érintő számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatok megosztása, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, az gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének támogatása érdekében.
 
Tudasmegosztas 23 megyei jogu varossal
 
Domokos László beszéde az ÁSZ, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Közbeszerzési Hatóság
által közösen indított tudásmegosztó rendezvénysorozat megnyitóján
 

Domokos László kiemelte, hogy az Állami Számvevőszék küldetése és alapértéke, hogy támogassa az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást. Az ÁSZ 2014 novemberében ennek érdekében indította el öntesztjeit, melyek mostanra települési önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, központi költségvetési szervek szabályszerű működését, valamint az európai uniós források felhasználásához kapcsolódó követelmények érvényesítését is támogatják. Az ÁSZ elnöke bejelentette, hogy az önteszt-rendszer hamarosan egy újabb elemmel bővül, mégpedig az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal.

A nyitóeseményt Szita Károly, a házigazda Kaposvár város polgármestere, az MJVSZ elnöke nyitotta meg, ezt követően Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke köszöntötte a jelenlévőket, beszédet mondott Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. A szakmai nap zárt szemináriumokkal folytatódott, melyet Makkai Mária (Állami Számvevőszék) felügyeleti vezető, valamint dr. Kugler Tibor és dr. Bakos Balázs (Közbeszerzési Hatóság) főosztályvezető tartott.


A tudásmegosztó rendezvénysorozatról részletesebben itt olvashat.