Domokos László

2020 - Megőrizve meghaladni

2020-12-30 09:50
1560 szervezetet értékelt 2020-ban az Állami Számvevőszék, a folyamatban lévő ellenőrzések pedig összesen további 8600 szervezetet érintenek. Az elmúlt évek technológiai és módszertani fejlesztéseinek köszönhetően, minden korábbinál nagyobb hatást gyakoroltunk a közpénzügyek fejlesztésére.
A COVID-19 világjárvány a számvevőszéket is új kihívások elé állította. Az ÁSZ ugyanakkor folyamatosan biztosította az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző funkcióját, illetve nagy hangsúlyt helyezett a védekezésben érintett szervezetek – például önkormányzatok, kórházak, szociális és köznevelési intézmények, egyéb költségvetési, illetve államháztartáson kívüli szervek – aktív támogatására. Emellett az online térben nemzetközi konferenciákat, szemináriumokat, munkacsoportüléseket, képzéseket, tudásmegosztó rendezvényeket szervezett az ÁSZ, illetve önteszteket tett közzé.
 
A 2020-as esztendő történelmi év volt az Állami Számvevőszék életében. 150 éve, 1870-ben kezdte meg működését az első önálló magyar Állami Számvevőszék, illetve 30 éve indult újra a független számvevőszéki ellenőrzés Magyarországon. Azzal ünnepeltük meg a kettős jubileumi évünket, hogy átadtuk, megosztottuk a tudásunkat, tapasztalatainkat ezzel értéket teremtettünk, hiszen a világjárvány időszakában aktívan járultunk hozzá a közpénzügyek fejlesztéséhez és támogattuk a jól irányított államot. Jól alkalmazkodtunk a megváltozott körülményekhez és egy percre sem veszítettük szem elől, hogy feladatunk a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások, illetve szakembereink tényekre alapozott következtetései adják a kiinduló alapot. A számvevőszéki munka célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a tények rögzítése, ezáltal a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.
 
Az elmúlt években elvégzett szervezeti, szakmai, módszertani, illetve technológiai fejlesztések mind ahhoz járultak hozzá, hogy az Állami Számvevőszék képes legyen válaszokat adni a 21. század, vagyis a digitalizáció korának kihívásaira.
 
2020-ban az Állami Számvevőszék 217 jelentést hozott nyilvánosságra, az ellenőrzések 1560 szervezetet érintettek, a jelenleg folyamatban lévő ellenőrzések további 8600 szervezetet érintenek. Mindez azt mutatja, hogy két év alatt megtízszerezzük az értékelt szervezetek számát, ami rendkívül dinamikus hatásnövekedést jelez.
 
Jelentéseink mellett 30 elemzést is készítettünk. Ezekben a szakértő elemzőink olyan fontos témákat dolgoztak fel, mint a költségvetés fenntarthatósága, a magyar gazdaság kifehérítése, a digitális kereskedelem adózási kérdései, az államadósság-kezelés, a magyar lakosság pénzügyi biztonsága, nyugdíj és egészségügy, illetve a korrupció megelőzése. Elemzőink kiemelten fókuszáltak a COVID-19 világjárvány gazdasági és társadalmi hatásainak bemutatására, illetve törekedtek arra, hogy feltárják azokat a dilemmákat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megtalálja a kivezető utat a világjárvány okozta válságból.
 
Kihívásokkal teli év volt az idei, azonban úgy gondolom a 2021-es év is újszerű és összetett feladatokat hoz majd az ÁSZ életébe.