Domokos László

A hungarikumok igazi diplomáciai termékek

2021-09-11 00:00
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében került megrendezésre a Családi Nap a Margitsziget, amelyen a magyar hungarikumok is bemutatkoztak. Magam is részt vettem az eseményen, ahol Prohászka Béla mesterszakáccsal igazi „hazai” falatkákat készítettünk.
A magyar konyhaművészet a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, amely változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres ízvilággal büszkélkedhet. A magyar gasztronómia, azon belül a hungarikumok igazi diplomáciai termékek, a fehér asztalra valók és könnyítik a barátság elmélyítését.
 
Békés megye messze földön híres a gasztronómiai különlegességeiről, így csabai és gyulai kolbász is került az asztalra, amire nagyon büszke vagyok. A térségben nőttem fel, így különösen közel áll hozzám a régió sokszínű ízvilága. Öröm volt megkóstoltatni szülőföldem jellegzetes ételeit a résztvevőkkel.
 
A Kossuth Rádió Országjáró című műsora is elkalauzolta a hallgatóit a hungarikumok világába. Ahogy azt a rádióhallgatóknak is elmondtam, a kétkezi földet művelő emberek dolgos szorgalmának az eredménye a kolbász, a gyümölcs, a zöldség és maga a kenyér. Ezeknek a nagyszerű embereknek köszönhetjük, hogy ilyen ínycsiklandó finomságok kerültek az asztalra.