Domokos László

Akkor drága az egészség, mikor meglep a betegség, avagy egészséges életmód, egészséges táplálkozás, egészséges pénzügyeink

2022-06-24 00:00
A címben szereplő mondással ma aligha vitatkozna bárki is, a világjárvány által sújtott évek ugyanis egyértelműen rámutattak a saját, illetve szeretteink egészségének az értékére is. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt időszakban alig akadt olyan ember hazánkban, aki ne foglalkozott volna fokozottabban és sokkal tudatosabban azzal, hogyan őrizze meg az egészségét. Sokan költöttek rengeteg pénzt a különféle fertőtlenítőszerekre, vitaminokra, gyógyszerekre vagy étrend-kiegészítőkre. De vajon tényleg ilyen sokba kerül az egészségünk?
A nyári hónapok során gyakran eszembe jutnak gyermekkorom vakációi, amit javarészt egy kis békés megyei településen töltöttem.  Emlékszem, hogy a napok jelentős része a szabadban telt: ha éppen nem játszottunk, akkor a szülőknek, nagyszülőknek segédkeztünk a kertet szépíteni, a veteményest gondozni vagy éppen a leszedett gyümölcsöt, zöldséget eltenni a téli hónapokra. A hétvégeken pedig gyakran mentünk a helyi piacra, hogy aztán hazáig sétálva vagy biciklizve egyeztessük a vasárnapi ebédet, amelyhez az alapanyagokat természetesen már a kosarunkban cipeltük.
 
Lehet, hogy a vidéki nyár ezen pillanatai nem csupán szép emlékek, hanem valójában útmutatók is egy sokkal egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élethez?
 
Amikor az egészséges életmódról beszélünk, a szakemberek szinte kivétel nélkül a rendszeres testmozgást és a kiegyensúlyozott táplálkozást említik elsőként. Rendre hangsúlyozzák azonban azt is, hogy nincs szükség drága sporteszközökre vagy fitness bérletre, helyette bőven elég, ha minden nap igyekszünk mozogni egy kicsit a friss levegőn. Tömegközlekedés helyett néha üljünk biciklire, lift helyett használjuk a lépcsőt, hazafelé menet pedig szálljunk le akár egy megállóval hamarabb a buszról. Szintén nagyon fontos a mindennapok rutinjának a megfelelő kialakítása: törekedjünk a minőségi alvásra, a kikapcsolódásra, a képernyőidőnk csökkentésére, valamint a káros szenvedélyek elhagyására.
 
Biztos vagyok benne, hogy Önök is hallották már a mondást, hogy „az vagy, amit megeszel”, ezzel pedig úgy vélem, vitatkozni sem érdemes. Egészségünk szempontjából ugyanis alapvető fontosságú, hogy csak minőségi élelmiszereket fogyasszunk, törekedve arra, hogy az étkezések rendszeres időközönként, változatos összetétellel, megfelelő mennyiségben kövessék egymást. Az egészséges táplálkozás nem lehet azonban teljes zöldségek és gyümölcsök nélkül, amelyek közül érdemes mindig előnyben részesíteni a helyben termett, szezonális termékeket. Ezek megvásárlásával ugyanis nem csupán a saját fizikai és lelki egészségünket óvjuk, de a helyi gazdák és termelők munkáját is támogatjuk.
 
Talán már látszik, hogy az egészségmegőrzés sokkal kevésbé terheli meg a pénztárcánkat, mint az, ha megbetegszünk. Egy elhúzódó, de akár egy rövid betegség is súlyos anyagi terheket róhat a háztartásra. Ilyenkor ugyanis nem elég a gyógyszereket megvenni, de hosszabb-rövidebb időre részben vagy akár a teljes bevételünktől is elesünk, ráadásul össztársadalmi szinten a társadalombiztosítás kiadásait is növeljük. Rendkívül fontos tehát a megelőzés, amely a reklámok üzeneteivel ellentétben nem kizárólag az étrend-kiegészítők fogyasztásában, sokkal inkább azokban a döntéseinkben rejlik, amelyekkel nem csupán a saját egészségünket, de a pénztárcánkat is óvjuk.
 
Büszke vagyok arra, hogy az Állami Számvevőszék azon törekvéseit, amelyek a pénzügyi- és az egészségtudatosság erősítését célozzák több szakmailag elismert intézmény is támogatja. Ennek eredményeként a napokban került aláírásra egy együttműködési megállapodás a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, amelynek révén lehetőségünk nyílik majd a hatékony élelmiszerfelhasználás és az egészséges táplálkozás témaköreinek mélyebb feltérképezésére, valamint a gondos gazda személetének formálására. Szintén az elmúlt napok egyik fontos sikere a Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodás, amelynek köszönhetően a jövőben egy közös tantárgy keretében adunk majd át hasznos ismereteket a jövő egészségügyi szakembereinek és egyúttal az egészséges életmód kerül fókuszba.
 
Ami a legfontosabb azonban, az a tudatosság. Tudatosság az egészségünket érintő döntésekben, tudatosság a táplálkozásunk kapcsán, illetve tudatosság a pénzügyeinkben!
 
Bízom benne, hogy az ÁSZ tudományos, illetve szakmai együttműködései mindezek erősítéséhez hozzájárulnak majd, ám abban is hiszek, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott élethez szükséges lépések, útmutatók ott vannak mindannyiunk életében. Lehet, hogy az is elég, ha felidézzük gyerekkorunk nyári emlékeit.