Domokos László

Cél a közbizalom erősítése

2021-01-04 16:00
Az ünnepeket megelőzően nyújtotta be az Állami Számvevőszék a 2021. első félévi ellenőrzési tervét az Országgyűlésnek. A Kossuth Rádió napindító műsorának, a Jó Reggelt Magyarországnak a vendégeként bemutattam az ÁSZ ellenőrzési tervének főbb pontjait és területeit.
Rendkívül fontosnak tartom, hogy a járványhelyzet miatt kialakult helyzetben is folytatódjanak mindazok az ellenőrzések, amelyek a közpénzek őrzését célozzák. Ennek megfelelően alakítottuk ki idei ellenőrzéseinket, amelyek egy részét a törvény írja elő a számvevőszék számára, másik részüket pedig a kockázatok elemzése után tartottunk különösen fontosnak beépíteni az ellenőrzési tervbe. A pandémia időszakában különösen fontossá vált a korrupció elleni fellépésnek, illetve a védelmi eszközök megerősítésének a támogatása, ezáltal pedig a gazdálkodás szabályszerű működésének az elősegítése.
 
Az ÁSZ kiemelt célterületként tekint az önkormányzati szférára. Köszönhetően az elmúlt időszakban történt fejlesztéseknek, módszertani váltásoknak, most először van lehetőségünk hazánk összes települési önkormányzatának az ellenőrzésére. Ez azt jelenti, hogy kollégáink jelenleg is 3197 önkormányzat és 1284 önkormányzati hivatal integritását és korrupció elleni védettségét értékelik. Ezeket követően pedig az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok és az önkormányzati intézmények is előtérbe kerülnek majd.
 
Az ellenőrzési tervben szerepelnek még a törvény által is előírt olyan ellenőrzési területek, mint a pártok és a pártalapítványok, amelyek esetében a pénzügyi gazdálkodás szabályszerűségét és átláthatóságát értékeljük. Hasonlóképpen, 2021. első félévében folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellenőrzése is, amelynek két jelentős területe van: a szervezet pénzügyi és felügyeleti tevékenysége, valamint gazdálkodásának a szabályszerűsége. Szintén törvényben rögzített feladata az ÁSZ-nak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a helyi önkormányzatok adóztatási tevékenységének az ellenőrzése, így ezekre is sor kerül majd az elkövetkezendő hónapokban.
 
Fontos kiemelni, hogy az ÁSZ az ellenőrzései során arról bizonyosodik meg, hogy a szervezetek felelős vezetői valós nyilatkozatokat tettek-e a működéssel és a gazdálkodással kapcsolatban, illetve, hogy a közpénzek felhasználása valóban célszerű és hatékony módon valósult-e meg.
 
Ellenőrzéseink digitális környezetben, folyamatosan zajlanak, így az elkövetkezendő hetekben is várható, hogy a múlt évi munkánkhoz kapcsolódóan új számvevőszéki jelentéseket hozunk majd nyilvánosságra.
 
A teljes interjút ide kattintva tudja meghallgatni.