Domokos László

Fókuszban az innováció: új jelentés formátum és megújított módszertan

2021-12-02 12:16
A koronavírus-járvány rávilágított: komoly, a technológia által vezérelt változás zajlik körülöttünk. Ez a változás hatalmas, magyarországi viszonylatban a rendszerváltás léptékéhez mérhető. Ennek következtében merült fel az igény a jelentések tartalmának és felépítésének átgondolására is, egy innovatív, a mai kornak megfelelő formában.
Az elmúlt időszakban nemcsak szemtanúi, de részesei is vagyunk azon paradigmaváltásnak, amelynek eredményeként komoly, főként a technológia által vezérelt változás zajlik körülöttünk.
 
Az Állami Számvevőszéknél évek óta figyelemmel kísérjük és értékeljük a környezetünkben zajló digitalizációs eredményeket, így időben felismertük, hogy a digitális átállás elől nem térhetünk ki. Ennek jegyében megalkottuk informatikai stratégiánkat, valamint megkezdtük szervezetünk működésének korszerűsítését és az ellenőrzési tevékenységünk hatékonyságnövelését is.
 
Az Országgyűlés 17/2021. (VI. 16.) határozata az Állami Számvevőszék tanácsadó tevékenysége mellett megerősítette a szervezet digitális átállását is, valamint elismerte minden olyan tevékenységét, amely a digitális ellenőrzési környezet megteremtéséhez járul hozzá. Ennek keretében új elektronikus adatbefogadó rendszer került kialakításra, továbbá olyan módszertani fejlesztéseket és folyamatszervezési megoldásokat is végrehajtottunk, amelyek képessé tettek minket arra, hogy az integritás megerősítése érdekében 30 év után minden település önkormányzatához eljussunk.
 
jovojelentes
 
A digitalizáció adta lehetőségek az ellenőrzések megközelítésében is újítást eredményeztek, így fokozatosan kerültek előtérbe a kockázati és monitoring ellenőrzések, amelyek célja a lefedettség növelése, ezzel is hozzájárulva a korrupciós kockázatok csökkentéséhez és a jól irányított állam működéséhez.
 
Az új jelentésformátumban az ellenőrzés eredményei két részben kerülnek bemutatásra, amely értékelések kiegészülnek egy összefoglaló infografikával is. Az értékelésben a feltárt hiányosságok társadalmi relevanciája kerül a fókuszba, továbbá a megtett intézkedések nyomán a változások iránya is kijelölésre kerül.
 
Az új jelentés formátummal és módszertani újításokkal azt kívánjuk elérni, hogy az ellenőrzött szervezetek leterheltségének mérséklése, illetve az ellenőrzések hatékonyságának növelése mellett, az elszámoltathatósághoz és átláthatósághoz is hozzájáruljunk a közpénzügyi helyzet minél gyorsabb javulása érdekében.