Domokos László

Jól vizsgázott a gazdaság rezilienciája

2022-02-16 09:06
2022. február 15-én tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a bruttó hazai termék 2021. IV. negyedévre vonatkozó első becslését. Ezen adatok szerint a 2021. évben a gazdasági teljesítmény dinamikusan, 7,1%-kal bővült. Mindez jelentősen meghaladja a gazdasági növekedés becslésével foglalkozó nemzetközi szervezetek korábbi várakozásait. Továbbá azt is indokolt hangsúlyozni, hogy kedvező hatással van az államadósság-mutató alakulására.
A 2021. évben elért gazdasági növekedés azért is kiemelkedő, mivel azt követően sikerült megvalósítani, hogy a 2020. évben a gazdasági teljesítmény 4,9%-kal visszaesett. A rendszerváltást követő több mint 30 éves időszakban nem fordult elő a gazdasági válságokat követően ilyen mértékű fellendülés hazánkban.
 
Az előzetes adatok alapján a kormányzat által folytatott gazdaságélénkítő fiskális politika sikeres volt, a COVID-19 vírusjárvány okozta gazdasági sokkot követően erőteljes volt a magyar gazdaság regenerálódás képessége. Fontos szempontot jelent, hogy a kormányzati intézkedések nem a költségvetési támogatások általános növelésére, hanem a munkaalapú társadalom működésének fenntartását és erősítését helyezték a középpontba.
 
Az Állami Számvevőszék az elmúlt években folyamatosan hangsúlyozta, hogy a reziliencia erősítése alapvető fontosságú a gazdaság, illetve az államháztartás részéről. A most közzétett 2021. évre vonatkozó növekedési adat azt igazolja vissza, hogy a gazdasági szereplők aktívan hozzájárultak a válságkezeléshez és reziliens módon reagáltak a kihívásokra. Fontos rámutatni arra is, hogy a reziliencia nemcsak egy-egy gazdasági ágazatra jellemző, hanem ezek többsége hozzájárult a kiemelkedő növekedési adat eléréséhez.
 
A rendelkezésre álló adatok alapján a 2021. évi gazdasági növekedés kedvező alapot teremt az idei évi gazdasági folyamatok számára. Ugyanakkor a gazdasági növekedést veszélyeztető kockázatok kezelése várhatóan az idei évben is alapvető kihívást jelent majd.
 
Az Állami Számvevőszék folyamatosan nyomon követi és értékeli a makrogazdasági, valamint a költségvetési folyamatokat. A 2021. évre vonatkozóan külön elemzést, egyfajta gyors értékelést készít a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján. A gyors értékelés indoka, hogy a több esetben előzetes adatok miatt a 2021. évről részletes értékelés későbbi időpontban adható, ugyanakkor a 2021. évi főbb folyamatok, tendenciák értékelhetők. A gyors elemzés 2022. február 17-től lesz elérhető az Állami Számvevőszék honlapján.