Domokos László

Képzés a teljesítmény ellenőrzés erősítéséért

2020-09-18 12:23
„Elő kell segíteni, hogy a teljesítménynek megfelelő értéke legyen, miközben erősíteni kell a közpénzt költők ezirányú elköteleződését is. Gondos gazdálkodásra és hozzá kapcsolódó szakmai tudásra van szükség.” –mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának közszolgáltatási teljesítménymenedzser képzésének évnyitóján.
2020. szeptember 18-án ünnepélyes keretek között nyitotta meg Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az ÁSZ és a Miskolci Egyetem közös közszolgáltatási teljesítménymenedzser képzését. A második alkalommal elindított képzés olyan ismeretek átadását célozza meg, amelyek képessé teszik a számvevőket teljesítményellenőrzések megtervezésére, programozására, lebonyolítására, kiértékelésére.
 
evnyito_telj1
 
Domokos László úgy látja, szükség és igény is van a teljesítményhez értő szakemberekre. Ehhez pedig nemcsak elemző, tanácsadó, ellenőrző szemlélettel kell rendelkezniük, de ösztönző feladatuk is van egyben, hiszen ennek a kultúráját is meg kell teremteni, illetve a gyakorlatba is át kell ültetni.
 
Az ÁSZ elnöke szerint a teljesítmény egy érték a közösségben, amelyhez fel kell építeni a teljesítményellenőrzés kultúráját. Fontos, hogy gondosság, a gondos gazdálkodás jellemezze azokat a vezetőket, akik közpénzből gazdálkodnak. Ezért elő kell segíteni, hogy teljesítménynek megfelelő értéke legyen, miközben erősíteni kell a közpénzt költők ezirányú elköteleződését.
 
evnyito_telj2
 
Ahogy azt a képzés elnevezése is megadja a teljesítményellenőrzést végző számvevőknek egyrészt menedzsment ismeretekkel kell rendelkezniük, másrészt tisztában kell lenniük a közszolgáltatások sajátos jellemzőivel. „Nem elegendő azt mérniük, ami mérhető, hanem azt kell megpróbálni mérni, ami az ellenőrzött szervezet teljesítményét ténylegesen megmutatja.” – mondta beszédében az elnök. Továbbá kiemelte, hogy csak az ilyen ismeretekkel rendelkező számvevők lesznek képesek a gyakorlatban tényleg hasznosuló teljesítményellenőrzéseket elvégezni, annak a különböző szakaszait tervezni, irányítani, valamint felügyelni.