Domokos László

Kerüljön a megtakarítások gyümölcse a karácsonyfák alá!

2020-12-21 00:00
A napokban hozta nyilvánosságra az Állami Számvevőszék annak az elemzésnek az eredményeit, amely az állampolgárok pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó hazai kezdeményezésekről mutat átfogó képet. Az elemzés tapasztalatairól, illetve a pénzügyi kultúra fejlesztésének a fontosságáról beszéltem a Kossuth Rádió reggeli műsorában.
Nem lehet elégszer elmondani mennyire fontos, hogy az állampolgárok képesek legyenek pénzügyeiket megfelelően kézben tartani. Ez amellett, hogy az ő személyes, nagyon fontos ügyük, az ország érdeke is, hiszen a lakosság pénzügyi sérülékenysége egyben az országunk gyengesége is. Ezt felismerve döntött úgy 2016-ban az Állami Számvevőszék, hogy felméri a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket, illetve azt, hogy ezekben kik és milyen módon vesznek részt. Úgy láttuk, hogy a területen megvalósuló kezdeményezések és fejlesztések indokolják, hogy az ÁSZ ismét felmérést végezzen és megvizsgálja az elmúlt évek tapasztalatait.

Az eredményeket tekintve örömmel számoltunk be arról, hogy 2016 óta háromszorosára emelkedett a pénzügyi kultúrát fejlesztő programokban, képzésekben résztvevők száma, illetve szintén jelentősen nőtt a képzések volumene és a képzést nyújtó intézmények, szervezetek száma. Az elmúlt négy évben a hazai pénzügyi kultúra infrastruktúra sok tekintetben fejlődött, illetve sikeresen megkezdődött annak a 2017-ben, a Kormány által elfogadott nemzeti stratégiának a végrehajtása, amely a hazai lakosság pénzügyi tudatosságának a fejlesztését célozta meg. Ezek mindenképpen előremutató adatok, amelyek azt jelzik, hogy az elmúlt években sikerült fejleszteni azokat az eszközöket, amelyek a lakosságot támogatják abban, hogy felkészülten tudjanak bánni családjuk költségvetésével.

Azt gondolom, hogy a jelenlegi, vírus okozta válsághelyzet világosan bizonyította mennyire fontos az, hogy mindenki, anyagi helyzettől függetlenül képes legyen pénzügyeit tervezni. Bár sokan vannak most nehéz helyzetben, fontos, hogy a háztartások törekedjenek arra, hogy költségvetésüket egyensúlyba tartsák, és az eladósodás elkerülése érdekében próbálják meg inkább a bevételeiket növelni, illetve a kiadásaikat priorizálni. Ezt a karácsony közeledtével mi sem bizonyítja jobban, hogy aki tudatosan tervezi pénzügyeit, átlátja háztartása pénzügyi helyzetét képes megtakarítást képezni. Ennek a tudatos tervezésnek és megtakarításnak köszönhetően kerülnek ajándékok a fa alá és étel az ünnepi asztalra. Ha ezt a szemléletet képesek vagyunk alkalmazni, tervezzük a jövőnket, pénzügyi ismereteket tanulunk, kockázatokat és lehetőségeket mérlegelünk, akkor tudatosabbak leszünk az életben és a pénzügyek terén is.