Domokos László

Kilátás a dolgozószobából

2021-01-26 11:09
Lassan már egy éve annak, hogy a világjárvány a négy fal közé kényszerített minket, így életünk számos színtere is az otthonunkba költözött. A nappaliból végezzük a munkát, a konyhából a bevásárlást, a kanapéról követjük kedvenc színdarabjaink online közvetítését, középiskolás és egyetemista gyermekeink pedig az íróasztal mellől jelentkeznek be az órákra. Drasztikus változások ezek, amelyek a munka világát is jelentősen átformálták. 
A 2020. év egyértelműen áttörést jelentett a táv- és otthoni munkavégzés hazai elterjedésében, a korábbi évekhez képest ugyanis közel hatszorosára nőtt azoknak a foglalkoztatottaknak a száma, akik munkahelyüktől távol, jellemzően otthonról látták el napi feladataikat. Az otthoni munkavégzés sokak számára felkínált lehetőség volt, ám többen akadtak olyanok is, akiknek választási lehetőség nélkül kellett gyorsan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.
 
Az otthoni munkavégzésre való berendezkedés mindenki számára egy tanulási folyamat, amely során az egyik legnagyobb kihívást a munka és a magánélet egyensúlyának a megteremtése jelenti. Úgy vélem azonban, hogy fegyelmezettséggel, tervezéssel és hatékony időbeosztással kialakítható egy olyan napi rutin, amely mind az eredményes munkavégzéshez, mind pedig a kiegyensúlyozott mindennapokhoz hozzájárulhat.
 
kilatas
 
Tervezzük meg a napi feladatainkat, tartsuk be a munkaidő kezdetét és végét, illetve ügyeljünk arra, hogy munkavégzésünk közben kizárólag a feladatainkra koncentráljunk. Mindenképp hasznos, ha ki tudunk alakítani az otthonunkban egy olyan sarkot, ahol kizárólag munkavégzés céljából tartózkodunk, hiszen így térben is el tudjuk különíteni a munkát a magánéletünktől. Sokan vannak olyanok, akik a vírushelyzet előtt akár órákat is ingáztak az otthonuk és a munkahelyük között. Számukra ez az idő most felszabadult, így javaslom, próbálják meg kikapcsolódásra, feltöltődésre, sportolásra vagy családi programokra kihasználni.
 
Az otthoni munkavégzéshez való alkalmazkodás mindenki számára egy tanulási folyamat, azonban, ha nyitottak vagyunk rá hosszú távon számtalan lehetőséget és versenyelőnyt is hordozhat. Gondoljunk azokra, akik családi okokból nem tudtak teljes munkaidőben dolgozni, vagy azokra a fiatalokra, akik azért költöztek el a szülővárosukból, mert ott nem találtak a képzettségüknek megfelelő állást. Úgy vélem, hogy a foglalkoztatásban történt átalakulások számukra is nagy lehetőségeket jelentenek.  Próbáljuk ki és éljünk a felkínálkozó lehetőségekkel.