Domokos László

Megállapodás a Fővárossal a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért

2020-02-20 11:00
Újabb együttműködési megállapodás született a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében. 2020. február 20-án az Econventio konferencia keretében írta alá Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Sára Botond, a Budapest Főváros Kormányhivatal kormánymegbízottja azt a közös nyilatkozatot, amelyben
Az Állami Számvevőszék az ellenőrzési tevékenységén túl kiemelt figyelmet fordít a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésére. Annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi ismeretei bővüljenek, valamint ezzel párhuzamosan a pénzügyekkel kapcsolatos attitűdök és magatartásformák fejlődése is megvalósuljon, az Állami Számvevőszék az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett, és társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette pénzügyi, gazdálkodási tudatosság fejlesztését, amelyet az Országgyűlés is megerősített, illetve támogat.

Domokos László szerint a helyes pénzügyi magatartás kialakítását már az iskolában el kell kezdeni, de úgy látja, szükség van a felnőtt lakosság szemléletformálására és támogatására is ezen a téren.

Az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektének legújabb kezdeményezése az együttműködési háló kialakítása a megyei kormányhivatalokkal, amely a lakossági elérés szélesítése érdekében 2019 őszén kezdődött el.

Domokos László örömét fejezte ki, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala is csatlakozott ahhoz az együttműködési rendszerhez, amelynek keretében az ÁSZ tájékoztató anyagai, az online és közösségi médiaplatformokon elérhető animációs kisfilmjei a kormányhivatalok ügyféltereiben is elérhetőek lesznek a hétköznapi pénzügyi alapismeretek és egyfajta pénzügyi szemléletet népszerűsítése érdekében.

„Az Állami Számvevőszék nemcsak a közpénzügyi folyamatokra figyel, hanem a társadalom legkisebb egységét – és egyben alapjait – jelentő családokra, egyénekre is” – emelte ki az aláírást követően Domokos László beszédében. „A pénzügyi egyensúly fontos a költségvetési szerveknél, de legalább ugyanennyire fontos a családok költségvetésében is, hiszen az egyensúlyra mindenhol törekedni kell”- vallja az ÁSZ elnöke.

 Az Állami Számvevőszék és a kormányhivatalok közötti együttműködési háló kialakítása hozzájárul az ügyeiket intéző lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítéséhez, a magyar családok pénzügyi biztonságának erősítéséhez.

Az ÁSZ elnöke korábban Miskolcon, Debrecenben, Salgótarjánban és Kecskeméten írt alá megállapodást a megyei kormánymegbízottal, a következő hónapokban pedig további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést az ÁSZ.